Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Kamuoyunda ‘öğrenci affı’ diye bilinen teklifi önümüzdeki günlerde meclisimizin takdirine sunuyoruz. Bu teklif eğitimlerini bırakmak mecburiyetinde kalanlara belirli şartlarda okullarına dönüş yolunu açıyor.

YUNANİSTAN'A FİGÜRAN DEDİ

Yunanistan üzerinden ülkemize oynanmak istenen oyunun farkındayız. Film çekimlerinde en çok hırpalanan figüranlardır. Ama sahnede onların ismi ve cismi gözükmez. Yunanistan'ın başına geçmişte gelen budur, şayet yanlışta ısrar ederse bundan sonra gelecek olan da budur.

CHP ESKİDEN NEYDİ Kİ 

Kılıçdaroğlu, 'CHP eski CHP değil' diyor. Millet bunların eskiden ne hayır gördü ki yenisinden fayda beklesin. Onlar kendi içlerindeki Rum, Yunan, Avrupa, Amerika, PKK, FETÖ sevdalısı 5. kol elemanlarını temizlesinler. Ülkenin diğer tüm meselelerini biz hal yoluna koyarız.

NATO meselesinde de İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede net, somut adımlar atana kadar duruşumuzu değiştirmeyiz.

İKTİDARIN KAPISINDAN GİREMEZSİN

Biz dış politikada İsveç ve Finlandiya'ya karşı niye tavır alıyoruz? Sokaklarında terör örgütleri cirit atarken biz onlara kapılarımızı mı açacağız? Ey TÜSİAD'ın başına gelen bey efendi. Dış politikada sen bize ders veremezsin, sen daha çıraksın. Önce haddini bil. İsveç ve Finlandiya terörle mücadelede net adımlar atana kadar kararımızı değiştirmeyiz. Ey TÜSİAD siz onların yanında yer alabilirsiniz biz şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. TÜSİAD böyle giderse bu iktidarın kapısını hiç çalmasın.

TÜSİAD'I CHP İDARE EDİYOR

Almanya'da caddelerde Alman polisinin nezaretinde terör örgütleri yürüyüşler yapıyorlar, Fransa'da İngiltere'de yürüyüşler yapıyorlar... Avrupa'nın bütün ülkelerinde aynı durum... Bunlara karşı sizin menfaatlerinizi korumak için sesimizi çıkarmayacak mıyız? Kusura bakmayın, sizden önce gelen ağa babalarınız da aynı kafadalardı, siz de aynı kafadasınız. TÜSİAD bu gidişiyle devam ederse, bu iktidarın kapısını hiç çalmasın. Görüyorum ki sizler, aynı merkezden idare ediliyorsunuz. Aynı merkez belli, CHP... Oradan size neyi sufle diyorlarsa o ağızla konuşuyorsunuz. Öyleyse bu kapı, yerli milli duruş sergileyene açıktır, sergilemeyene kapalıdır.

TÜRK HAVA YOLLARI İSMİYLE UÇACAĞIZ

Ülkemizin adını Turkey'den Türkiye'ye dönüştürme kararımızı hayata geçirirken, diğer alanlarda da aynı yöntemi takip edeceğiz. Artık milli hava yolumuz da uluslararası uçuşlarını Turkish Airlines değil, Tür Hava Yolları ismiyle yapacaktır. Bu kadarı öküz altında buzağı arayanlara herhalde yeter.

Geçen hafta Van'daydık. Vatandaşlarımızla hasret giderdik. Terör gölgesinden kurtulan, depremin ardından yeniden inşa ettiğimiz altyapısıyla yüzünü geleceğe dönen Van gördük. Van denizinde gençlerle bir araya geldik. Bilerek deniz diyorum, bu CHP şimdi coşar. Göl neresi deniz neresi iyi biliriz.

Her alanda kabına sığmayan büyüme ve gelişme için sabırsızlanan bir Van gördük. Sadece bölgesinin değil, ülkemizin en önemli lokomotiflerinden olmaya hazırlanıyor. Hala devam eden çalışmalarla Van'ın yanında olmayı sürdüreceğiz. Van depreminden sonra şehre vardığımda gördüğüm manzarayla şimdiki arasında asırlık fark var. Bu güzel şehrin insanlarına umut aşılama şerefine biz nail oldu. O zaman terör örgütünün belediye başkanı oraya su dahi getiremedi. Büyükşehirlerde su getirme görevi belediyenindir. Onlar getiremedi, biz DSİ kanalıyla problemi çözdük.

Terör örgütünün pençesinden kurtardığımız, her altyapısını inşa ettiğimiz bölgedeki tüm şehirlerde kıpırdanma görüyoruz, ciddi manada gelişmeler var. Bu dip dalganın altında terör örgütü artığı siyasetçilerle yurt dışında ülkemizi karıştırmak için fitne ateşi yakanlar da başta olmak üzere kimse duramayacaktır.

SEL FELAKETİNDE İZMİR'İN, İSTANBUL'UN, ANKARA'NIN HALİNİ GÖRDÜK

Sel felaketinde İzmir'in, İstanbul'un, Ankara'nın halini gördük. Hiçbir altyapı çalışması var mı? Biri Bodrum'da, biri Eskişehir'de seyahatte. Diğerinin nerede olduğu belli değil. Böyle garip bir yapı var. Bir masa kurmuşlar ama buradan çıkan hiçbir siyaset, karar, irade mevcut değil.

SEÇİM 2023'TE YAPILACAK

Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri önümüzdeki yılın aşağı yukarı bugünlerinde yapılacak. 2023 seçimleri için geri sayımın başladığını söyleyebiliriz. Muhalefet hala erken seçim lafları etse de seçim takvimi zaten kendi mecrasında ilerliyor. Muhalefetin erken seçim istediği yok, hatta bizim ülkemizde muhalefet mümkünse hiç seçim olsun istemez. Bunlar herhangi bir sorumluluk üstlenmeden, sadece konforunu yaşayarak siyaset yapmaya alışmışlar. Her gün seçim lafı ettiği halde daha adayının ismini zikredemeyenlerin derdinin ülkeye hizmet olmadığını anlamak için derin analizlere ihtiyaç yok. Bir masa kurmuşlar, avara kasnak misali buradan çıkan hiçbir karar, irade mevcut değil.

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayını belirleme meselesi de hocanın borcunu ödeme fıkrası gibi ilerliyor. Güya seçim tarihi belli olsa adayları hazır, ama tarihi zaten belli olan seçimler için ortada aday yok. Kendilerine adayınızı nasıl belirleyeceksiniz diye sorunca, Nasrettin Hoca'dan daha muğlak cevap veriyorlar... İlkeleri, prensipleri belirleyeceğiz diyorlar, uzun bir aday listesi çıkaracak, her adayın artı eksilerini tespit edeceğiz diyorlar. Masanın etrafındakilerden biri arıza çıkarmazlarsa listeyi kısaltacağız diyorlar. Kısa listedeki adayları herkes irtibat halinde olduğu yabancı büyükelçilere sunacak, onların kararını bekleyeceğiz diyorlar. Bunları atlattıktan sonra adayları yeniden masaya yatıracağız diyorlar. Bu süreçte seçimi kaçırmaz, sandığa gitmeyi unutmazsak milletimizin huzuruna bir aday ile çıkacağız diyorlar.

YA ADAYINI YA DA ADAYLIĞINI AÇIKLA

Bu nasıl aday ki ismi gündeme gelir gelmez hemen yıpranacak? Bu nasıl aday ki itibar kaybedecek. Bunun adı strateji değil siyasi hokkabazlıktır. El çabukluğu ve şark kurnazlığı ile milletimizin tamamını hafife alıyorlar. Sandıkta seçmeni aldatmaya çalışanlar kendi çapsızlıklarını ortaya koyduklarının farkında değiller. Kılıçdaroğlu'nun sesi kısıldı. Bay Kemal biz senin meşrebinle ilgilenmiyoruz. Çık ortaya mert ol. Ya adayını ya da adaylığını açıkla.