Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında, AKP üyesi olan ve kürsüye çağırdığı Mehmet Ali Çelebi ile ilginç bir diyalog yaşamıştı. Erdoğan, Çelebi’ye çocuk yapması nasihati vermiş, eşini göstererek “Olmaz ya bu işin kariyeri…Çocuk da olmalı” demişti.

Erdoğan ile kürsüye eşiyle birlikte çıkan Çelebi arasında şu diyalog geçti:

Erdoğan: Çocuklar kaç tane?

Çelebi: Bir tane efendim. (Eşini göstererek) Doktora… Kariyer…

Erdoğan: Olmaz ya bu işin kariyeri, çocuk da olmalı… Sayıları artırmak lazım.

Çelebi: Anladım.

Erdoğan: Allah'tan isteyelim… Devam… Çocuk çok önemli… Bak PKK'nın beş tane on tane on beş tane…

ANLAYIŞINI BİR KEZ DAHA SERGİLEMİŞ OLDU

29 Ekim Kadınları Derneği, Erdoğan’ın sözlerine karşı açıklama yaptı. Dernek Başkanı avukat Şenal Sarıhan imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:

“Cumhurbaşkanı, partisine katılan Çelebi’ye çok çocuk yapması konusunda çağrıda bulunarak, kadının görevinin ‘çocuk doğurmak’ olduğu anlayışını bir kez daha sergilemiş oldu.

Böylece İstanbul Sözleşmesi’nden çekilirken gerekçe gösterdiği ‘aileyi güçlendirmek’ savından ne anladığı da ortaya çıkıyor: Kadını bir kuluçka malzemesi olarak eve hapsederek toplumsal yaşamın dışına atmak. Ev hapsine mahkûm etmek.

ÇAĞDIŞI OLANIN KABULÜ İMKANSIZDIR

Bireylerin özel yaşamlarına da müdahale niteliği taşıyan bu zihniyet, kadınların hak mücadelesi ile çoktan aşılmıştır. Geri olanın, çağ ve insanlık dışı olanın kabulü imkansızdır. Kadınlar olarak sosyal yaşamın eşit bireyleri olma kararlılığımızı ve kendi bedenlerimiz üzerindeki söz hakkımızı korumaya ve savunmaya devam edeceğiz.”

AKŞENER DE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de konuşmaya tepki göstermişti:

“Yine hedefin ortasında ve nefretin öznesinde Türk kadını var. 20 yıla sığan birçok rezalete şahit olmuştuk ancak hiçbir 27 saniye bu kadar utanç verici olmamıştı. Bu açıklama sayın Erdoğan ve arkadaşlarının bu ülkeye verecek hiçbir şeyleri kalmadığının ibretlik ispatıdır.

Bu çirkin şuuraltı ve bu kirli zihniyet Türkiye’yi hak ettiği geleceğe taşıyamaz. Kadınları; tek fonksiyonu çocuk doğurmak olan sürtük organizmalar olarak görenlerin artık miatları doldu.

Onlar isteseler de istemeseler de Türkiye Cumhuriyeti; 2’nci yüzyılında her alanda çalışan, üreten ve başaran kadınların omuzlarında yükselecek. Kimse merak etmesin, çok az kaldı!”