Erdoğan'ın konuşmasından kısa başlıklar şöyle:

- NATO tarihinin en önemli zirvelerinden birini tamamladık.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

- Zirvenin dün gerçekleştirdiğimiz ilk oturumunda Sayın Zelenski bizlere hitap etti. Sürecin başından bu yana kendisi ile yakın diyalogumu sürdürüyorum. Aynı zamanda Sayın Putin ile de temas halindeyiz. Tüm çabalarımız barış için. Çatışma arttıkça ne yazık ki can kaybı da artıyor.

- Türkiye olarak adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz.

- İstanbul süreci ile yeşeren umutları devam ettirmemiz gerekiyor. Elini taşının altına koyabilen bir müttefik olarak, rolümüzün takdirle karşılandığını gördük.

- Önceliğimiz bu krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi. Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihracı için Birleşmiş Milletler planına yönelik katkılarımızı paylaştım.

YENİ STRATEJİ KONSEPTİ

- Zirvede uluslarası kamuoyunun en dikkat çeken konularından biri stratejik konsepti. Bu yeni belge, NATO'nun temelini oluşturan birlik temellerini yeniden inşa etmiştir. Bu sene ittifaka katılımının 70. yılını kutlayan ve NATO içerisindeki etkin rol ile Türkiye şüphesiz gelecek vizyonunda da söz sahibi müttefikler arasında yer alacaktır.

ÜÇLÜ MEMORANDUM

- Türkiye'nin mücadelesinin vurgulayan bir videoyu müttefiklerimizle izleme fırsatı buldum. Gelinen noktada hepimiz şu gerçeği görüyoruz: Şayet NATO'nun güvenilirliğini korumak istiyorsak, terörle mücadelede daha net tutarlı ve samimi adımlar atmamız şart.

- Yaklaşık 40 yıldır bölücü terörle mücadele veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır.

- İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda yaşananlar da Türkiye'nin hassasiyetlerini ortaya koymuştur.

- Salı günü imzalanan mutabakat muhtırasının, Türkiye'nin hassasiyetlerinin anlaşıldığı olarak görüyoruz. Ancak bu başlangıçtır. Bu muhtıradaki konuların uygulanmasını takip edecek adımımızı buna göre atacağız.

- Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu müzakere sürecinden sonra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. Muhtırada kayıtlı hususların uygulamasını titizlikle takip edecek, adımlarımızı buna göre atacağız.

- Terörle mücadele yönünde atılacak her adım bu ülkenin huzur, barış ve güvenliğine katkı yapacaktır.