Erdoğan'ın konuşmasından kısa başlıklar şöyle...

SINIRLAR VE HAREKAT

- Terör, göç, savaş, ekonomik ve sosyal krizler gibi hayati sınamalardan geçen bölgemizde Efes 2022 Tatbikatı dostlarımıza güven, düşmanlarımıza korku veren bir program olarak başarıyla icra edilmiştir. Dünyanın terörle mücadelesinde en eski ve en etkili ülkelerin başında geliyoruz.

- Irak sınırlarımızı teröristlerin saldırılarından kurtaracak operasyonlarımız başarıyla sürüyor. Suriye sınırımızda oluşturmaya başladığımız güvenlik koridorunun eksiklerini tamamlamayla ilgili hazırlıklarımız biter bitmez yeni harekatlara başlayacağız.

- Akdeniz ve Ege'de gereken tüm adımları atmaktan asla çekinmedik, çekinmeyeceğiz. Efes 2022 Tatbikatı işte bu tablonun askeri boyutunu temsil eden bir örnek olarak başarıyla sonuçlandırılmıştır.

DOĞAL KAYNAKLAR

- Küresel maden üretiminin düştüğü bu dönemde yıllık 6 milyar dolarlık maden ihracatı yaptık. Ülkemizin önemli nadir element sahalarından Eskişehir Beylikova'da ilk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir üretim tesisi kuruyoruz.

- Karadeniz gazı ülkemiz için bir umut ve moral kaynağı olmuştur. 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle arama faaliyetlerimizi kesintisiz aramaya kararlıyız. Yerin altında ne varsa azlığına, çokluğuna bakmayan milletimizin emrine vermeyi hedefliyoruz.

- Adana'da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır.

ENFLASYON VE EK BÜTÇE

- Kur dalgalanması, enflasyonda yaşanan ciddi yükseliş hepimizin canını sıkmıştır. Her ne kadar sistemi dengeye oturtmuş olsak da enflasyon yükünü bir müddet daha çekeceğimiz açıktır. Milletimizden biraz daha sabır bekliyoruz. İnşallah 2023'ün Şubat ve Mart aylarından itibaren enflasyonu makul ve daha aşağı indireceğimiz seviyeye çekmiş olacağız. Bu noktaya indirecekten sonra işimiz daha kolaydır.

- Aldığımız tedbirlerden biri TBMM'de görüşülmekte olan Ek Bütçe teklifidir. Bu yıl da bütçe disiplinine önem veren hükümet olarak temel göstergelerde sıkıntıya meydan vermedik. Yüksek enflasyonun gelir ve gider rakamlarında yol açtığı değişkenlik ek bütçe ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Giderlerin 880 milyar lira gelirlerin 1 trilyon 80 milyar lira arttırılması öngörülmektedir. Yılbaşında öngörülen bütçe açığı 78 milyar liraya düşmekte, kamunun borçlanma ihtiyacı azalmaktadır.

- Ek bütçedeki cumhurbaşkanı ödeneği maddesinin kanun metninden çıkarılmasını talep ediyorum. Asgari ücretle ilgili en kısa sürede müjdeli bir haber paylaşacağım.

TEMMUZ ZAMMI

- Memurların Temmuz maaşlarını kurban bayramı öncesi 8 Temmuz'da zamlı olarak hesaplarına yatıracağız.

- Yaşlı ve engelli maaşları kurban bayramı öncesi ödenecek.

BAYRAM TATİLİ

- Kurban Bayramı tatilini takip eden 13-14 Temmuz günlerinin idari izin kapsamına alınacak.

ASGARİ ÜCRET

- Bakanlığımızdan işveren tarafıyla görüşülerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. İnşallah en kısa sürede bu konuda müjdeli bir haberi paylaşacağız. NATO görüşmelerinden sonra açıklayacağız.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

- 20 bin öğretmen ataması için çalışma başlatılıyor. Yeni atama sürecinin hayırlı olmasını diliyorum.

MARMARİS YANGINI

- Marmaris'teki yangın afetinin sona ermesi için tüm imkanları sağladık. Marmaris yangınında herhangi bir ölüm ve yaralanma olmaması teselli kaynağımız oldu. Sabotaj nedeniyle çıkan yangın sonrasında zarar gören 5 bin 142 hektar alan fidan dikilmek suretiyle yeniden ihya edilecektir.

- Marmaris'te yaşanan yangını çok yakından takip ediyoruz. Yoğun bir şekilde yanan bölgelerde ağaçlandırma çalışması yapacağız.

NATO ZİRVESİ

- Yarın İspanya'ya NATO Zirvesi'ne gidecek, ülkemizin hak ve menfaatleri doğrultusunda ne gerekiyorsa onu yapacağız. PKK/YPG, FETÖ gibi terör örgütleri konusunda sergilenen riyakarlıkları muhataplarımıza belgelerle, bilgilerle, görüntülerle ifade edeceğiz.