Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 2 haftalık aranın ardından toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı yaklaşık 4 saat sürdü. Ardından basın açıklaması yapılarak alınan akrarlar kamuoyuyla paylaşıldı.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 2 haftalık aranın ardından toplandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, koronavirüsü atlattıktan sonra yaptığı ilk kabine toplantısına dair açıklamalarda bulundu. "Fedakarlığı sadece devletten beklemek gerçekçi ve hakkaniyetli değil" diyen Erdoğan "KDV düzenlemesi devlet olarak bizim attığımız adımdır. Bakanlıklarımız KDV indiriminin yansıtıp yansıtılmamasını takip edecek. İndirimleri uygulamayanlara işlem başlatılacak" bilgisini verdi.

Öte yandan elektrik faturalarına ilişkin de konuşan Erdoğan, "210 kilovatsaate kadarki düşük tarife ve 210 kilovat saatin üzerindeki yüksek tarife rakamları, ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımız lehine yeniden değerlendirilecektir. "Sivil toplum kuruluşlarının elektrik aboneliği, ticarethane statüsünden konut statüsüne dönüştürülecektir" dedi. Erdoğan ayrıca KYK yurtlarında öğrencilere verilen 570 liralık beslenme yardımının 750 liraya çıkarttıklarını da duyurdu.

"FEDAKARLIĞI SADECE DEVLETTEN BEKLEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL"

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Enflasyonla mücadelede kararlılığımızda KDV düzenlemesi devlet olarak attığımız adımdır. Bakanlıklarımız KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığını takip edecek aksi yönde davranacaklara gerekeni yapacaktır. Hepimiz aynı gemide olduğumuza, ülkenin kazancından hep birlikte istifade ettiğimize göre külfetine de beraberce katlanacak, yükü beraberce omuzlayacağız. Fedakarlığı sadece devletten beklemek ne gerçekçidir, ne hakkaniyetlidir. 

"BUGÜN TEMEL HAKLARINI KULLANAN ÖZGÜR BİREYLERİN BİR TÜRKİYESİ VAR"

"Görüldüğü gibi ülkemize ve milletimize hizmetimizi yoğun bir şekilde yürütüyoruz. Türkiye'nin geçtiğimiz 20 yılda nereden nereye geldiğini görmeden; 2023 hedeflerimizin anlaşılması mümkün değildir. Biz hükümete geldiğimizde ülkemizin nüfusu 65 milyondu. Altyapısı, eğitimden sağlığa, ulaşımdan, enerjiye, her alanda yılların birikimi olan sorunların altında eziliyorduk. Temel hak ve özgürlüklerden kaynaklanan sorunları da bunlara eklemek gerekiyor. Bugün temel haklarını kullanan özgür bireylerin Türkiye'si var. Eski Türkiye ile bugünkü Türkiye fotoğraflarının doğru, vicdanlı, ahlaklı, sağlıklı mukayesesini yapmak hepimizin görevidir. Günü yaşayarak, kurtararak geleceğimize güvenle bakamayız. Önceliğimiz can ve mal güvenliğimizi tehdit eden terördür. İstiklalimizi ve istikbalimizi hedef alan kuşatmalardır. Teröre ve işsizliğe kalıcı çare bulunmasına mani olan siyasi istikrarsızlıktır."

"DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 EKONOMİSİNE GİRMEK İÇİN SON DÖNEMECE GİREN BİR TÜRKİYE YAŞIYORUZ"

"Musluktan akan suyun, tavanda lambanın, kışı geçirecek nevaleyi temin edebilmenin en büyük sevinç sebebi olan günler yaşadık. Bugün ana sınıfından üniversiteye, dünyanın imrenerek baktığı şehir hastanelerimizle, bölünmüş yol ağımız ve sayısını 56'ya çıkardığımız havalimanlarımız, 100 bin megavatt kurulu enerji gücümüz, toplu konut projelerimiz, millet bahçelerimiz, yerli ve milli katkı oranını yüzde 80'lere doğru taşıdığımız savunma sanayimiz, misafir kapasitesini 6 kat arttırarak turist ağırlama altyapımızla, yüzde 5'in üzerinde gerçekleşeme büyüme ile dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmek için son dönemece giren bir Türkiye yaşıyoruz."

"ALIM GÜCÜNDEKİ DÜŞÜŞ TELAFİ EDİLEBİLİR AMA İŞİ KAYBETTİKTEN SONRA BULMAK ÇOK DAHA ZORDUR; ÖNEMLİ OLAN İŞ SAHİBİ OLMAK"

Halihazırdaki en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur. İnşallah onun da üstesinden her geçen ay inişini görerek geleceğiz. Türkiye'yi 30 milyonun üzerinde vatandaşını istihdam eden bir ülke haline getirmek en büyük iftihar sebebimizdir. Elbette sokakta, tezgahta, vitrinde canımızı yakan fiyat artışları vardı. Emin olun bunların hepsi de geçicidir, konjonktüreldir, bu döneme mahsustur. Asgari ücrette, memur ve emekli maaşlarına kadar tüm çalışanların gelirlerinde yüksek oranda artış yaparak, esnaf ve zanaatkarımızı kredi paketleriyle destekleyerek hayat pahalılığının insanların üzerindeki yükünü azaltmanın gayreti içindeyiz. Ancak bunları konuşurken şu gerçeği de kesinlikle gözden kaçırmamalı, aklımızdan çıkarmamalıyız. Alım gücündeki düşüş bir süre sonra telafi edilebilirken kaybedilen işin, kaybedilen huzurun, kaybedilen vaktin geri kazanımı çok daha zordur. Böyle dönemlerde asıl olan çalışacak iş, hayatını sürdürecek gelir sahibi olmaktır. Asıl olan kendisine ve ailesine karşı mahcubiyet yaşamamaktır."

"TÜRKİYE VATANDAŞLARINA EN UYGUN TARİFELİ ELEKTRİK VE DOĞALGAZ SUNAN ÜLKELERİN BAŞINDA GELMEKTEDİR"

"Vatandaşımıza gelen elektrik ve doğalgaz faturaları elbette yüksektir.Buna rağmen Türkiye hem fiyat hem asgari ücrete oranı bakımından vatandaşlarına en uygun tarifeli elektrik ve doğalgaz hizmeti sunan ülkelerin başında gelmektedir. Geçtiğimiz yıl hane başına yaklaşık 5 bin lira enerji desteği verdik. Yılbaşı itibariyle tarifelerde yapılan düzenlemelere rağmen elektrik ve doğalgazda haneleri desteklemeye devam ediyoruz. 150 kilowatt olan en düşük tarife dilimini 210 kilowatta düzeltmek suretiyle nispi bir rahatlama sağlamıştık."

"TİCARETHANE STATÜSÜNDEN KONUT STATÜSÜNE"

Bugünkü toplantımızda vatandaşlarımızı daha da rahatlatacak yeni adımların kararını aldık. 210 kilowatt saate kadar düşük tarife ve yüksek tarife rakamları ilgili kurumlarımız tarafından vatandaşlarımızın lehine yeniden değerlendirecektir. Küçük esnaf ve sanatkarı koruyacak şekilde benzer kademelendirme yapılacaktır." Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir. Doğalgaz tüketim desteği ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Elektrik desteğinde 4 milyon haneye çıkartıyoruz. Sosyal güvenlik şemsiyemizin kapsama alanını, etkisini geliştirecek yeni sosyal destek paketi ile hazırlıklara başlanması talimatını verdik. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti uyguluyorduk. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 30 oranında vergi indirimi, 6 yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi desteği sağlamış oluyoruz."

"HAYVAN YEMİ YÜZDE 12 İNDİRİMLE SATILMAYA BAŞLANACAKTIR"

Bilindiği gibi tarım kredi kooperatiflerinin satış merkezlerinde çay gübrelerinin fiyatlarında yüzde 30'a varan indirimler yaptık. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın girdi maliyetini düşürmek amacıyla karma hayvan yemi yüzde 12 indirimle satılmaya başlanacaktır. 2021 yılı pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödüyoruz. Bu sezonun pancar alım fiyatını hasattan önce açıklayacağımızı hatırlatmak istiyorum."

"570 LİRADAN 750 LİRAYA YÜKSELTİYORUZ"

Gençlerimizin talepleri üzerine yurtlarda 16 GB olan internet desteğini 32 GB'ye çıkardık. Akademik yarı yılın ikinci döneminden başlamak üzere beslenme yardımını aylık 570 liradan 750 liraya yükseltiyoruz. Böylece üniversite öğrencilerimizi enflasyon sebebiyle yemek ücretlerinde yaşanabilecek muhtemel artışlara karşı koruma altına almış oluyoruz."