Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Bize bu güzel şehri armağan eden ecdadı rahmetle yad ediyoruz.

Yarın evlatlarımız bir adım sonraki hedeflerini, Malazgirt Zaferi'nin 1000. yıl dönümü olan 2071'e adayacaklar. Devlet olmak, büyük olmak budur. Bizi bu ruhtan bu şuurdan koparmak için çalıştılar. Ne kadar sapkın ideoloji varsa bize dayattılar. Bize vesayeti, darbeleri dayattılar. Bu sebeple milli mücadelemizi zafere ulaştırdık. 

AK Parti'nin en büyük hizmeti bu makus tarihi bir daha geri gelmemek üzere yenmiş olmasıdır. Artık, bu ülkeye vesayetin pençesinin geçirilmesi çok daha zordur. Artık, bu ülkede geri kalmışlığın bir kader gibi kabullenilmesi çok daha zordur. Çünkü biz milletimizle birlikte ülkemize çağ atlattık. Gerçekleştirdiğimiz demokrasiyle birlikte dünyanın en üst ligine yükseldi.

AK Parti, sadece bugünün değil yarının da partisidir. İstanbul, kuruluşumuzdan bugüne tüm zaferlerimizde olduğu gibi 2023 seçimlerinin de lokomotifi olacaktır.

Müslümanların üzerine oyunlar oynanıyor. Irak'ı 2 milyon Suriye'yi 1 milyon insanın kanı üzerinde böldüler. Halan aynı oyunlarına aynı amaçla devam ediyorlar. Ülkemizde de alevi sünni, Türk Kürt, ensar muhacir fitnesi üzerinden benzer oyunlar sergileniyor. Bugün 85 milyon vatandaşımızın her biri bu ülkenin birinci sınıf ferdidir. Her birey, tüm haklardan ve özgürlüklerden yararlanma imkanına sahiptir. Aksaklıklar yaşanmıyor mu? Elbette vardır. Ama bizim bunları giderme irademiz hepsinden daha üstündür.

Buna rağmen her kesim gibi Alevi-Bektaşi kardeşlerimize yönelik tahrikler eksik olmuyor. Muharrem ayında kardeşlik çağrılarımızı tekrarladık. Ali gibi yiğit, Zülfikar gibi kılıç olmaz diyorsak, her türlü farklılığı kenara bırakıp inancımıza, kültürümüze, değerlerimize sarılmalıyız.

Alevi kardeşlerimizin meselelerinin çoğunu biz çözdük. Yıllarca istismarla sanat, siyaset yapanların gerçek yüzlerini ortaya sermelerinden aslında memnuniyet de duyuyoruz. Allahsız, Muhammet'siz, dinsiz, amelsiz Alevilik de olmaz, Müslümanlık da olmaz, Kürtlük de olmaz hatta insanlık da olmaz. 

Şu anda milli gelir kişi başına 9 bin 500 dolara dayandı.