Haber - Uğur İstanbullu

Rize-Artvin Havalimanı Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynağı olan çay üretimi için yeni bir paket açıkladı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde artışla 6.70 kuruşa çıkarılıyor. Üretim ve istihdam tarafında işlerin planlandığı gibi gittiğini belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “enflasyonun dizginlenerek sürdürüldüğünü” söyledi.

Erdoğan, "Geçtiğimiz yıl yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkarıyoruz. Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre desteklemeyle birlikte ortalaması yüzde 75'e gelen bir artışla kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek. Yeni yaş çay alım fiyatımızın bölgemize ve hemşerilerime hayırlı olmasını diliyorum dedi.

"ÜRETİCİLER, ÇAYA YAPILAN ZAM SADAKADIR"

Erdoğan: Yaş çayda taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa çıkarıyoruz. Ülkede enflasyon yüzde yüzün üzerinde, gübreye gelen zam yüzde 350 taban fiyata yüzde 73 zam yapılması kabul edilir bir rakam değildir. Çaya verilen bu rakam sadakadır. Biz sadaka değil çayımızın değerin istiyoruz” dediler.

ÇAY ÜRETİCİSİNE YAŞAMAYIN DİYORLAR

Çay gübresinin %200 çay tarımında kullanılan temel girdilerin % 150, çarşı-pazarın cep yaktığı  dönemde; çay fiyatının 6.70 krş açıklanması çay üreticisine yaşamayın demektir. 6.70 diye açıklanan fiyat özel sektörü korumaktır. Açıklanan fiyat taban fiyat değil ,özel sektöre istediğiniz fiyattan çay alabilirsiniz demektir. Yaş Çay taban fiyatının 9 TL olarak açıklanmasını isteyen üreticileri hiçe sayarak açıklanan bu fiyat, çay tarımını bitirmenin,özel sektörü korumanın yoludur.

Açıklanan bu fiyatla size nefes aldırmayacağız; kota-kontenjan uygulamaları ile 3 liraya özele çay sattırarak sizi ölüme mahkum edeceğiz diyorlar. Çay üreticileri ,artık dağınık değil. Biz biliyoruz ki, mücadelemizle taban fiyatı yükselttik. Daha çok mücadele etmek zorundayız Meclislerimizle; devletin fiyat politikası, kota kontenjan ve özel sektörün sömürüsü karşısında mücadeleye devam edeceğiz.
Çay bizim söz bizim 

Çay Üreticileri Meclisleri Çalışması