Erdoğan, artan kira fiyatları için de “Konut ve kira fiyatlarında yaşanan hiçbir ekonomik ölçüyle kıyaslanamayacak artışlar vatandaşlarımızı mağdur etti. Kira fiyatlarında fırsatçılar ne yaptılar, ev sahiplerine dalaşma başladı. Ev sahipleri kiracılarına zulmetti. Yüksek kiralar uyguladılar. Bunun üzerine, kira artış sınırlamaları gibi tedbirleri hayata geçirirken eş zamanlı olarak arzdaki artışı temin edecek bu çalışmaları başlattık” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sincan’da TOKİ Sosyal Konut Projesi Temel Atma Töreni’ne katıldı. Birçok ile uzaktan bağlanarak temel atılmasını başlatan Erdoğan törende özetle şöyle konuştu:

“Türkiye 2. Dünya Savaşı sonrası maalesef plansız, programsız ve oldukça hızlı bir şehirleşme sürecine girmiştir. Köylerden ilçe ve il merkezlerine yönelen göçü yönetecek vizyon olmayınca ortaya gecekondular ve sağlıksız beton yığınlarından oluşan yerleşim alanları ortaya çıkmıştır. Hızla artan nüfusun konut ihtiyacı hızla karşılanamazken, diğer yandan inşa edilen yapıların teknik kontrolü yapılamamıştır. Onun için her tür depremde hep yüreklerimiz ağzımıza geldi. Nice kardeşlerimizi kaybettik. Bu sağlıksız yapılaşmayla. Yaşadığımız her deprem, her sel, heyelan felaketi bu gerçeği yüzümüze çarpmıştır.

“KİRA FİYATLARINDAKİ ARTIŞLAR VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETTİ”

Konut ve kira fiyatlarında yaşanan hiçbir ekonomik ölçüyle kıyaslanamayacak artışlar vatandaşlarımızı mağdur etti. Kira fiyatlarında fırsatçılar ne yaptılar, ev sahiplerine dalaşma başladı. Ev sahipleri kiracılarına zulmetti. Yüksek kiralar uyguladılar. Bunun üzerine, kira artış sınırlamaları gibi tedbirleri hayata geçirirken eş zamanlı olarak arzdaki artışı temin edecek bu çalışmaları başlattık. 2019’da 50 bin, bir sonraki yıl da 100 bin haneyi kapsayan iki ayrı sosyal konut projesine milletimizin gösterdiği ilgiden aldığımız cesaretten Cumhuriyet tarihinin en büyük kampanyasını planladık.

Ülkemizin yönetimine talip olarak yola çıkarken ‘Türkiye’de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ demiştim. 20 yılda her alanda ülkemize asırlık hizmet, eser kazandırarak milletimize verdiğimiz sözü tuttuk. Bugün itibariyle Türkiye’de artık il ve ilçelerimizin tamamını kuşatan yeni bir şehircilik atılımını başlattık ve bunu iddiayla söylüyoruz.

Şehir Hastanesi’ni yaptık mı? Artık hemen buradan Şehir Hastanesi yanı başınızda. Bilkent’i zaten daha önce yapmıştık. Şimdi iki tane 4 bin 50 yataklı her ikisi de şehir hastanesine sahibiz. Nereden nereye. Eski hastanelerin halini düşünün. Ama şimdi şehir hastanelerine gittiğimizde konfor ortada. Her yönüyle odalarımız pırıl pırıl. Bay Kemal'in SSK Genel Müdürü olduğu zaman hastanelerimizin hali ortadaydı.

Eskiden tek beklentisini ‘Başını sokacak bir eve sahip olmak’ olarak ifade eden vatandaşlarımızın bugün daha yüksek standartlar istediğini de biliyorum. Yeni projelerimizi sadece konut ihtiyacını değil, çağın gerektirdiği yeni imkanları da insanlarımızın hizmetine sunacak bir anlayışla planlıyoruz. Yıllardır bir yuva sahibi olmak gayesiyle tasarruf yapan, biriktiren, borçlanan vatandaşlarımızı mecburiyetten değil, mutluluk içinde yaşayacakları yuvalara kavuşturmak istiyoruz. Projelerimiz sayesinde ev sahibi olan insanlarımızın buralarda kendileri ve çocukları için uzun, hayırlı, mutlu bir gelecek hayal etmelerini sağlamanın çabası içindeyiz. Hiç şüphesiz yaptığımız çalışmalarda deprem gerçeğini asla unutmuyoruz.

Bir de CHP'ye sorun siz ne yaptınız? Ziya Paşa diyor ki, ‘Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.’ Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Güvenlikte, savunmada, adalette durum aynı. İHA’larımız, SİHA’larımız, Akıncılarımız var. Daha neler olacak, neler. Yatırımda, istihdamda, üretimde, ihracatta ve cari fazla ile büyümede durum aynı.

“KRİZLERİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ ANCAK ORTADAN BİZ KALDIRIRIZ”

Dünyadaki krizlerin hayat pahalılığı olarak tezahür eden olumsuz etkilerini de ancak ortadan biz kaldırırız, biz. Dikkat ederseniz Türkiye’yi ekonomik bakımdan geliştirecek, insanlarımızın sıkıntılarına çözüm getirecek programın hazırlığı ve kararlılığı olan tek siyasi kadro biziz.”