Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, 24 Temmuz Cuma günü Ayasofya'yı ibadete açacaklarını açıkladı.

Ayasofya'nın ibadete açılacağı tarihi veren Erdoğan, karara herhangi bir ülkenin karışmasını egemenlik ihlali olarak yorumlayacaklarını söyledi.

"BÖYLE DAHA SAMİMİ"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında Ayasofya'ya dair konuştu. Erdoğan, "Müze statüsünden çıkmasıyla birlikte Ayasofya Camisi'ne ücretli giriş uygulamasını da kaldırıyoruz. İnsanlığın ortak mirası Ayasofya, yeni statüsüyle herkesi kucaklamaya, çok daha samimi, çok daha özgün şekilde devam edecek" dedi.

"24 TEMMUZ'DA CUMA NAMAZI KILACAĞIZ"

Ayasofya'nın müze statüsünden çıktığını belirten Erdoğan, "Tüm camilerimiz gibi Ayasofya'nın kapıları da yerli ve yabancı, Müslim ve gayrımüslim herkese sonuna kadar açık olacaktır. Hazırlıkları süratle tamamlayarak 24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazı ile birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

"HERKES SAYGI DUYSUN"

Yurtdışından gelebilecek tepkilere de değinen Erdoğan, "Herkesi, ülkemizin yargı ve yürütme organları tarafından alınan Ayasofya kararına saygılı olmaya davet ediyorum. Uluslararası alanda bu konuda ortaya konan her türlü görüşü elbette anlayışla karşılarız. Ancak, Ayasofya'nın hangi amaçla kullanılacağı konusu, Türkiye'nin egemenlik haklarıyla ilgilidir. Bu konuda, görüş belirtmenin ötesindeki her türlü tavrı ve ifadeyi, bağımsızlığımızın ihlali olarak kabul ederiz" dedi.