EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması uygulamasının 6 ay daha uzatıldığını yazılı bir açıklama ile duyurdu. Buna göre; azami uzlaştırma fiyatları, doğal gaz santralleri için 4 bin 500 TL, ithal kömürü santralleri için 2 bin 750 TL, yerli kömür santralleri için 2 bin 50 TL, yenilenebilir kaynaklar için bin 540 TL olarak belirlendi.

Mustafa Yılmaz'ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

 Hamdolsun, ilk 6 aylık uygulamamız sonucunda hiçbir santral kapanmadı ve arz güvenliği sıkıntısı yaşamadık. Ancak tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Hem serbest piyasa yapısını koruyacağız hem de içinden geçtiğimiz dönemin doğasına uygun önlemleri almaya devam edeceğiz. Artan ham madde fiyatları sebebi ile yüksek maliyetle elektrik üreten santrallerin -ki büyük bir istihdam kaynağı bu santraller- kapanması Türkiye’nin arz güvenliğini sekteye uğratabilir. Bu durum, tüketicilerimiz için hem maliyet yükü hem de olası kesintiler anlamına gelebilir. Buna izin veremeyiz. Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması ile piyasalarımızdaki dengeyi gözetmeye devam edeceğiz.

ÜRETİM YAPAMAYAN SANTRALLERİN ARZ GÜVENLİĞİNE KATKISINI SAĞLAYACAĞIZ

Küresel enerji krizi Avrupa’yı tehdit ediyor. Bizim 6 ay önce uygulamaya başladığımız bu geçici mekanizma, başta İngiltere ve Almanya olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi tarafından da uygulamaya alınıyor. Kurul’umuzun kararı ile 6 ay daha özellikle kaynak maliyet artışı nedeni ile üretim yapamayan santrallerin arz güvenliğine katkısını sağlayacağız.

KURUM OLARAK GİRDİ MALİYETLERİNİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

 Tüketicilerimizi de artan olağanüstü maliyet artışlarından korumayı hedefliyoruz. Kurum olarak, girdi maliyetlerini yakından takip ediyoruz. Bu maliyetlerde yaşanan değişiklikleri azami uzlaştırma fiyatlarına da yansıttık. Örneğin ithal kömür fiyatında önemli bir değişiklik oldu ve bu yaşanan değişikliği de azami uzlaştırma fiyatlarını düşürme şeklinde yansıttık. Süreci titizlikle takip etmeye devam edeceğiz.

İTHAL ÜRÜN MALİYETLERİNDEKİ YÜKSEKLİK

 İthal ürün maliyetlerindeki yükseklik, piyasa fiyatlarını hâlâ çok yüksek seviyede tutuyor. Enerji piyasalarının adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir emniyet supabı olarak görülmesi gerekiyor. 

TÜKETİCİLERİN PİYASADA OLUŞAN ARTIŞLARDAN KORUNMASI HEDEFLENİYOR

 EPDK tarafından alınan karar ile azami uzlaştırma fiyatları, (MWh başına) doğal gaz santralleri için 4 bin 500 TL, ithal kömürü santralleri için 2 bin 750 TL, yerli kömür santralleri için 2 bin 50 TL, yenilenebilir kaynaklar için bin 540 TL olarak belirlendi. Serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark, ‘destekleme bedeli’ olarak kaynak bazlı destekleme havuzunda toplanacak. Bu havuzda oluşan gelirin düzenlemeye tabi bütün tüketicilerin elektrik tüketimleri için kullanılarak tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması hedefleniyor.”