TBMM Genel Kurulu'nda bugün Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'nın 2021 yılı Kesin Hesabı ile 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşülüyor. 

İçişleri Bakanlığı bütçesi üzerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu konuşma yaptı. Dervişoğlu konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni "ucube sistem" olarak tanımladı. 

İYİ Parti Grubu adına sözler tamamlanınca AKP Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç söz alarak Dervişoğlu'nu eleştirdi. 

“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ’NE MİLLETİMİZ ONAY VERMİŞTİR”

Tunç, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne milletimiz onay vermiştir. 2017 halk oylamasıyla, milletimiz bu sisteme ‘evet’ diyerek bu sistemi kabul etmiş ve ilk seçimde de 2018’de uygulamasını başlatmış ve bu sistemi öneren sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı halk tarafından ikinci kez seçilen cumhurbaşkanı yapmıştır. Milletimizin onay, karar verdiği bir sisteme ‘ucube sistem’ demek millete saygısızlıktır, hakarettir” dedi.

“ASIL UCUBE SİSTEM, 105 TURDA CUMHURBAŞKANINI SEÇEMEYEN VE DARBEYE YOL AÇAN PARLAMENTER SİSTEMDİR”

Parlamenter sistemi eleştiren Tunç, “Öncelikle Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi istikrar sistemidir, yürütmeyi doğrudan doğruya halkın seçtiği cumhuriyet rejimini güçlendiren bir sistemdir. Asıl ucube sistem, 105 turda cumhurbaşkanını seçemeyen ve darbeye yol açan parlamenter sistemdir. Asıl ucube sistem, darbeler üreten, muhtıralar, krizler, Güneş Motelleri üreten sistemdir. Dolayısıyla milletimizin vesayetçi anlayışı sona erdirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uygulaması da 4 buçuk yıldır devam ediyor” diye konuştu.

“AMA BU MİLLETİN YÜZDE 49’U DA HAYIR DEDİ”

Dervişoğlu, “Millet onay verdi bu sisteme, doğru. Biz de o yetki içinde zaten parlamentoda bulunuyoruz. Ama bu milletin yüzde 49’u da hayır dedi. Onlara da hakaret etmemek lazım. Millete saygısızlık olmaz bu. Milletin hak ve hukukunu savunmak olur. Çünkü demokrasilerde çoğunluklar ve çoğunluğun içinde muhalefetler var” diye konuştu.

“SAYIN TUNÇ’UN DEĞERLENDİRMESİ VE GEREKÇESİ AKLA ZİYANDIR”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, aldığı sözde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni "ucube sistem" olarak tanımlayan Dervişoğlu'na katıldığını, kendisinin de öyle düşündüğünü ifade ederek, “Böyle düşünmemi gerektiren de sayısız sebep var. Sayın Tunç’un değerlendirmesi ve gerekçesi akla ziyandır: ‘Efendim bunu halk kabul etti.’ Referanduma gidildi, doğru. 12 Eylül, 1982 Anayasa’sını da halk kabul etti. Referanduma gidildi. Hiçbir fark da yoktu. O zaman tankların, silahların gölgesi vardı, bu sistemin kabul edildiği 2017 Anayasa referandumu da OHAL (olağanüstü hâl) şartlarında yapıldı. Kaldı ki sandık sonuçlarının takdiri siyasilerin kendine aittir” diye konuştu. 

“HALK BÖYLE İSTEDİ DİYE LİSE ÖĞRENCİLERİNİ TEKNOLOJİ FUARINA GÖTÜRÜYORUZ DEYİP KANDIRIP ‘İLK OYUM ERDOĞAN’A, İLK OYUM AK PARTİ’ TOPLANTISINA GÖTÜREMEZSİNİZ”

Yılmaz Tunç'un “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne milletimiz onay vermiştir” sözlerine karşı Altay, “Efendim, halk böyle istediği, biz her şeyi yaparız’ olmaz. Halk böyle istedi diye polis akademisinde AK Parti seçim marşı çalamazsın. Halk böyle istedi diye lise öğrencilerini teknoloji fuarına götürüyoruz deyip kandırıp, ‘İlk oyum Erdoğan’a, İlk oyum AK Parti’ toplantısına götüremezsiniz. Halk bize yetki verdi diye sınırları kalbura çeviremezsiniz. Halk bize yetki verdi diye Türkiye’ye 4 buçuk milyon Suriyeliyi dolduramazsınız. Halk bize yetki verdi diye sınırların kevgire çevrilmesine müsaade edemezsiniz” eleştirisini yaptı. 

“İTFAİYE YANGINI SÖNDÜRMEYE GİTMEDEN CUMHURBAŞKANINDAN TALİMAT BEKLEYEN BAKANLAR YOK MU?”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da AKP’li Tunç’a, “Bu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tek adam sistemi olmadığını, halk oyuyla Cumhurbaşkanının göreve başladığını söyledi. Halk oylaması bölümü doğru. Ama halk oy verirken tek bir kişiye oy vermedi. Bu parlamentoda seçilen bütün milletvekillerine, partilere de oy verdi. Şu anda tek adam rejimi yok mu gerçekten? İtfaiye yangını söndürmeye gitmeden Cumhurbaşkanından talimat bekleyen bakanlar yok mu? Sağlık Bakanı, kendi alanıyla ilgili bir söz kurduğunda onu kameralar önünde rencide eden bir Cumhurbaşkanı yok mu? Burada yasalarla ilgili konuşmalar yapıldığında en son sözü tek adam vermiyor mu? Darbe rejimi dediğimiz illa askeri darbe olması gerekmiyor. 15 Temmuz’u bile Allah’ın lütfu sayıp halk iradesini en yüksek düzeyde gasp eden bir tek adam yok mu?” eleştirisini yaptı.

“KENDİ İÇİNİZDE BİR MUHASEBE YAPMANIZI BEN SİZE TAVSİYE EDİYORUM”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genel Kurul’da söz alarak; şunları söyledi:

“İYİ Parti Grup Başkanvekilini dinledim. Tavsiyelerini de aldım. Konuşma metnini tamamen iftiraya hem devlete hem bizlere tamamen hakarete ve tamamen maalesef Türkiye Cumhuriyeti’ni suçlayıcı bir anlayışa döndürüp, Türkiye’nin şanlı terörle mücadelesine bir cümle bile ayırmamasına esefle değerlendiriyorum. Hiçbir şey söylemedim, söylemeyeceğim. Ben nasıl dinlemişsem yerlerinde oturarak akşamleyin söyleyeceklerimi kendilerinin de dinlemelerini tavsiye ederim. Aynı zamanda da söyleyeceklerimi teker teker not almanızı ve kendi içinizde bir muhasebe yapmanızı ben size tavsiye ediyorum” diye konuştu.