Enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasıyla birlikte işyerleri için kira artış oranları belli oldu.

Aralık ayında kira sözleşmesi yenileyecek olan ev sahibi ve kiracılar için oran normalde 12 aylık enflasyon verilerine göre belli oluyor. Ancak son dönemde enflasyona bağlı olarak kira artışının yüksek olmasından dolayı bu oran konutlar için sabit tutuldu, İşyerleri içinse enflasyon oranlarına bağlı kalındığı açıklandı.

TÜİK kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatları kasımda aylık olarak yüzde 2.88, yıllık ise yüzde 84.39 oldu.

Kira krizinin ardından ev sahiplerinin fahiş oranıda zam istemesi sonrası Adalet Bakanı Bekir Bozdağ"1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" açıklamasını yapmıştı.

Normal şartlarda; aralık ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracılara 12 aylık ortalamalara göre yüzde 70,36 artış yapılacaktı. 

Ancak kira artış oranıyla ilgili getirilen kısıtlama nedeniyle 12 aylık enflasyon oranının yüzde 25'in üzerinde olması halinde kira zammı yüzde 25'te sınırlandırılıyor. 

Yani kanuni olarak ev sahibi, yüzde 25'ten fazla zam yapamıyor.