İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

5 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL'ye, emeklilere Kurban ve Ramazan bayramlarında ödenen ikramiyelerin de bin 100 TL’den 2 bin TL'ye, gazilere ödenen aylığın da asgari ücret seviyesine yükseltildi.

Yüksek yargı üyelerinin özlük haklarıyla ilgili. Yargıtay Birinci Başkanvekili, Danıştay Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı, Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı seviyeye getiriliyor. Bu kadrolarda görev yapanların ek tazminat oranı ve ek göstergeleri Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleriyle eşit durumda olacak.

Ayrıca Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekili, Danıştay Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanlarına verilen yüksek hakimlik tazminatı oranları 17 bine çıkarılarak Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri ile eşit duruma getirildi.

Deprem, sel, yangın gibi afetler ile salgın hastalıklarda çalışma yürütenlere madalya ve nişan verilmesi de öngörülüyor. Buna göre; afetler ile salgın hastalıkların önlenmesinde ya da bunlarla mücadele edilmesinde verdiği katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakarlık Madalyası, yabancılara ise Cumhurbaşkanı Kararı ile Üstün Fedakarlık Nişanı verilecek.