İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

Görüşmelere geçilmeden önce CHP, HDP, İYİ Parti, AKP ve MHP'li üyeler; annelerini kaybeden Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz ile Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi AKP Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi'ye başsağlığı dileklerini ilettiler.

EN DÜŞÜK MAAŞ 7 BİN 500, İKRAMİYE 2 BİN LİRA

Komisyonda görüşülmeye başlanan teklif ile en düşük emekli maaşı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılıyor. Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında verilen ikramiyelerin de bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarılmasını öngören teklifle, gazilere verilen aylıklar da 8 bin 503 lira olan asgari ücret seviyesine çıkarılıyor.

YÜKSEK YARGI AYLIK ORANINA DÜZENLEME

Teklifte yer alan başka bir düzenlemeyle; Yargıtay Birinci Başkanvekili, Danıştay Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı seviyeye getiriliyor. Ayrıca ek tazminat oranı 25.000 puan artırılarak Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyelerine ile eşit duruma; ek göstergesi de aynı duruma getiriliyor.

YÜKSEK HAKİMLİK TAZMİNATLARI ARTIYOR

Ayrıca, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekili, Danıştay Başkanvekili, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı vekili, Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanlarına verilen yüksek hakimlik tazminatı oranları 17.000’e çıkarılarak Anayasa Mahkemesi Başkanı ve üyeleri ile eşit duruma getiriliyor.

DEVLET ÜSTÜN FEDAKARLIK MADALYASI

Teklif, deprem, sel, yangın gibi afetler ile tehlikeli salgın hastalıkların önlenmesinde ya da bunlarla mücadele edilmesinde verdiği katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası; yabancılara ise Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘Üstün Fedakârlık Nişanı’ verilmesine ilişkin düzenlemeyi de içeriyor.