TÜİK verilerini ve açlık sınırı altındaki maaşını tepki gösteren Tüm Emeklilerin-Sen üyesi Rahim Noz, “Bedelini ödediğimiz haklarımızın bir kişinin belirlediği şekilde olmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm Emeklilerin-Sen) Kadıköy İskelesi’nde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verileri ve maaşlarının açlık sınırı altında kalmasını basın açıklamasıyla protesto etti. “Emeklilik lütuf değil haktır, açlık sınırı altında emekli maaşı kabul etmiyoruz” pankartının açıldığı açıklamada, “Emekliden dolaylı vergi yerine umut yok kesseniz”, “Birlikte mücadeleye! Emek adalet özgürlük için”, “Pazar arabamız emeklinin örgütlü çabasıyla dolacak dövizleri taşındı”. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Sol Parti yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. “Sendika hakkımız engellenemez”, “AKP zammını al başına çal”,”Saraya değil, emeklilere bütçe”, “TÜİK şaşırma sayıları aşırma” sloganlarının atıldığı eylemde, açıklamayı Tüm Emeklilerin-Sen adına Rahim Noz okudu.


TÜİK'İN YALAN ORANLARI EMEKLİLERİ BULDOZER GİBİ EZİYOR

Emekçilerin ve emeklilerin maaşların görünüşte yüksek düzeyde belirlendiğini ifade eden Rahim Noz, TÜİK’in sarayın istatistik kurumu haline geldiğini belirtti. Noz, “TÜİK'e göre açıklanan enflasyona göre emekliler enflasyona ezdirilmiyor. Oysa pazardaki, piyasadaki gerçek pahalılık hem emeklileri hem de emekçileri buldozer gibi eziyor. Yalan ve sahte enflasyon oranına göre maaşları belirleyenler de bu gerçeği zaten biliyorlar. Biz Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, birkaç hafta önce bütçe ile ilgili olarak yaptığımız basın açıklamalarında bu bütçede emekli ve emekçilerin olmadığını söylemiştik. Görüyoruz ki evet, belirlenen maaş artışları bizleri açlık içinde yaşatacak belirlemelerdir. Emekli olduğumuzda asgari ücretin iki katı maaş alırken, bugün maaşlarımız asgari ücretin altındadır. Daha altı ay önce maaşlarımıza yapılan yüzde 41'lik oran ne oldu? Büyük gürültülerle yapılan yüzde 41 üzerine cebimizden yüzde 141 daha gitti. Altı ayda yüzde 100 daha fakirleştik” ifadelerini kullandı.

 
EMEKLİLERİN TALEPLERİ
“Sahte yüzdelik maaşlarınızı alın başınıza çalın”  diyen Noz, “Emekliler olarak, insanca yaşamak istiyoruz. Bilimsel verilere göre hesaplanan yoksulluk sınırının üzerinde maaş istiyoruz” dedi. Noz, emeklilerin taleplerini şöyle sıraladı: “

-En düşük emekli maaşı asgari ücretin üzerinde en az, 9 bin TL olmalıdır. 
-Daha önce de belirttiğimiz gibi, sağlık kesintileri kaldırılmalıdır. 
-Bütün emeklilere yılda dört kez olmak üzere en az asgari ücret düzeyinde ikramiye verilmelidir. 
-Ayrıca emekli sendikaları hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır.

BİRLEŞİRSEK BAŞARIRIZ

Noz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bedelini ödediğimiz haklarımızın bir kişinin belirlediği şekilde olmasını asla kabul etmiyoruz. Emekliler eğer masanın diğer yanında olmazlarsa hiç bir zaman taleplerimiz kabul edilmeyecek. Bizleri hep oy deposu olarak görecekler ve seçimden seçime sırtımızı sıvazlayacaklar. Buna mahkûm değiliz. Emekliler birleştiklerinde neler yapabileceğimizi hep birlikte göreceğiz. Çağrımız bütün emekli örgütlerinin birlikte mücadele etmesi ve birleşmesi üzerinedir. Birleşirsek başarırız! Birleşirsek kazanırız! Haklarımızı alıncaya, insanca yaşam talebimiz karşılık buluncaya kadar, eşit,özgür, demokratik bir ülke, ve barış içinde yaşayacağımız bir Türkiye için mücadelemiz sürecek!”

Basın açıklamasını sonrası emekliler ödeyemedikleri faturaları Kadıköy Meydanı'nda yaktı.