Milyonlarca emekli için 2023 yılında emekli maaşlarına yapılacak zam hesaplamasında sona gelindi. SSK-SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 2023 maaş tablosu ortaya çıktı. TÜİK'in ilan ettiği 5 aylık enflasyon oranıyla emekli maaş zammı hesabı başladı. 4A, 4B, 4C’linin 1 Ocak 2023 emekli maaş tablosuna göre, zammın yüzde 14’ü geçeceği kesinleşti. 

Açıklanan 5 aylık enflasyon rakamlarına göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 14,05 olacak. Bu hesaba Aralık ayı enflasyon da eklenecek. Aralık enflasyon rakamlarının ise 3 Ocak'ta açıklanması bekleniyor. Böylelikle 6 aylık kesin zam oranı belirlenecek.

Emeklilerin maaşlarına yapılacak zam oranı tahminlerinde yıl sonu enflasyon hesabı öne çıkıyor. Orta Vadeli Program içerisinde 2022 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer almıştı. Bu tahmin hayata geçerse, yılın ikinci yarısındaki maaş zammı yüzde 15.91 olacak. Memur ve memur emeklileri de enflasyon farkıyla yüzde 16.99 alacak. Bir diğer tahminde ise, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini öne çıkıyor. Yüzde 65.2 tahmini gerçek olursa, 2023 için belirlenmiş zam oranı yüzde 16.05 olacak.

Enflasyon oranına göre yapılan artışların yeterli olmaması üzerine emekli müşterilerine yüzde 10 oranında rehaf artışı yapılması da sıklıkla dillendiriliyor. Zamlı emekli maaşlarının Ocak ayından itibaren ödeneceği biliniyor Enflasyon zammının yanı sıra emeklilerin maaşlarına refah payının da dahil edileceği düşünülüyor. Yapılacak 10 puanlık bir refah payı artışında emekli maaş zammı yüzde 24’ü geçecek.

En düşük emekli maaşı 3500 lira olan emeklilere ise yeni bir düzenleme ile minimum %30'luk bir artış gelmesi muhtemel. Bu da en düşük emekli maaşı alan emekliler ile diğer emekliler arasındaki gelir makasını biraz daha kapatacak. 

Bütün bu artış rakamları yıllardır yapılan prosedürlerin sonucu. Son yıllarda normal olmayan enflasyon oranlarının ardından yapılacak zamlar da normal süreçlerle belirlenmiyor. 

Emekliler, asgari ücrete yapılması muhtemel %40-%50 oranında bir zammın ardından benzer bir oranda artış yaşanacağını tahmin ediyor. 2022 Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik artışın tekrarlanması halinde en düşük emekli maaşı 5500-5750 lira seviyelerine çıkacak.