Yılbaşı gecesi yapılan açıklamay göre elektrikte yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Son zamla bir­likte konutlarda kullanılan elektriğin bedeli, Ocak 2018'den bu yana yüzde 370 oranında artmış oldu.

AKP son yıllarda elektrik ve doğal gaz­daki fiyat artışlarını konutlar yerine sanayiye yansıtırken, yeni bir uygulamay geçildi ve elektrikte kade­meli tüketim sistemi devreye alındı. Söz konusu sistem ile her tüketici grubunun kendi tükettiği kadar fatura ödeyeceği belirtildi. Aylık tüketimde 150 kWh sınır olarak belirlenirken, meskenlerde 150 kWh'ye ka­dar olan tüketim miktarları için vergi dahil fiyat 1,37 TL/ kWh oldu. 150 kWh'nin üs­tündeki tüketim için de 2,07 TL/ kWh fiyat uygulanacak.

EPDK 'ZORUNLU HALE GELEN DÜZENLEME' DEDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifade­lere yer verildi:

"Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kulla­nılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etki­lenmiştir. Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaş­larımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır. Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasaları­nın sürdürülebilir­liği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilir­liğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır."

32 MİLYON ABONE YÜZDE 130 ZAMLA KARŞI KARŞIYA

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre elektrik abone grupları içinde en büyük grubu meskenler oluşturuyor. 38 milyon adedi bulan mesken aboneleri içinde aylık 150 kWh ve altında tüketim yapanların sayısının yaklaşık 6 milyon oldu­ğu ifade ediliyor. Böyle olunca da yapılan yüzde 52'lik zamdan etkilenecek grup 6 milyon olurken, 32 milyon mesken abonesi de yüzde 130'luk zamla karşı karşıya kalacak. 

GÜVENCE BEDELLERİ DE ZAMLANDI

Elektrikte teminat bedeli ola­rak bilinen güvence bedelleri de zamlandı. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre, elekt­rikte güvence bedelinde sanayi ve ticaret aboneleri için kilovat­saat başı birim bedeli 129,6 lira, mesken için ise 45,6 lira olarak belirlendi.

2021'de güvence bedeli mesken için 37,6 TL, ticarethane için ise 106,9 TL idi. Yapılan zam oranı yüzde 21,2 seviyesinden gerçekleşti.