AKP'li Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi'nde hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla 4 kişi hakkında dava açılmış ve sorumlu kamu görevlileri hakkında valiliğin vermediği soruşturma iznini Bölge İdare Mahkemesi vermişti. Dosyanın ilk duruşması Elazığ Adliyesi‘nde, 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 21 Ekim 2021 (yarın) saat 10:25’te görülecek.

"TÜM BARINAKLARDAKİ HAYVANLARIN HAK MÜCADELESİNİ DUYURUN"

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) #ElazığDavası etiketi ile tüm hayvanseverlere dayanışma çağrısında bulunarak "Elazığ’daki, tüm barınaklardaki hayvanların hak mücadelesini duyurun” denildi. Ardından Diyarbakır, İzmir ve Ankara Barosu da davaya müdail olacaklarını duyurdu.

YARALI KEDİLER BİR ODA İÇİNDE TOPLU HALDE TUTULUYOR

Hayvan severler, büyükbaş hayvan ilaçlarının kedi ve köpeklerde kullanıldığı, yaralı kedilerin bir oda içinde toplu halde tutulduğu, kafeslerdeki parazitlerin temizlenmediği, dışkıların kafeslerde bırakıldığı, mama kaplarının olmadığı, kafeslerin pis ve bakımsız bırakıldığına dair tarafından Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Elazığ Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan hayvan hakları ihlallerine ilişkin açıklama yaptı.

RÜŞVET SUÇUNDAN DA YARGILANMALILAR

Savcılık tarafından bakımevinde adeta bir hayvan soykırımı yapıldığı ve tüm şüphelilerin sorumlu olduğunun belirtildiği söylenen açıklamada tüm hayvan özgürlüğü ve hakları savunucularına dayanışma çağrısı yapıldı. Davaya katılma talebini ileten HAKİM, kamu görevini kötüye kullanan sanıkların rüşvet suçundan da yargılanması gerektiğini belirtti. HAKİM, tüm suç eylemlerinin cezalarının toplanarak nihai hapis cezasına ulaşılması için de Mahkeme’ye dilekçe sundu.

HAYVANLAR SOĞUK VE BETON ZEMİNDE BIRAKILIYOR

Bu tarz vakalarda cezasızlığa engel olan iki şeyin Savcılığın delil toplamaması ve yargılanması gereken kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesi olduğu belirtilen açıklamada “Bu dosyada Savcı’nın gereğini yerine getirerek delil toplaması ikinci engelin de aşılmasını sağladı” denildi. Açıklamaya göre Savcı olay yeri inceleme gerçekleştirerek, iddia edilen hususları doğrular nitelikte tespitlerin yanı sıra hayvanların soğuk ve beton zeminlerde bırakıldığı, uyuz ve kuduz köpeklerin ayrı bir yerde tutulmakla birlikte sağlıksız köpeklerin tamamının bir bölümde barındırıldığı ancak mama kaplarının olmadığı, bir çoğunun yerlere dağıldığı, tüm hayvanların hücre içine dışkıladığı, idrarlarını yaptığı, hücrelerin pis ve bakımsız olduğu yönünde tutanak düzenlendi.

HAK İHLALLERİ RAPORLANDI

Savcılık bilirkişi raporu hazırlattı ve ilgili raporda tutanağa bağlanan hususların yanında tespit edilen diğer aykırılıklarla birlikte bakımevinin usul ve esaslarına aykırı faaliyet göstererek hayvan haklarına uygun olmayan şartlarda hayvan barındırdığı raporlandı.

ÇALIŞANLARLA KONUŞULDU

Açıklamada “Aynı zamanda bakımevi çalışanlarının ifadelerine başvuruldu ve bu kişilerin ifadelerinde de hayvanların bakımsız ve kontrolsüz olarak barındırıldığı hususu doğrulandı” bilgisi paylaşıldı.

"ELAZIĞ VALİLİĞİ'NİN KARARI KALDIRILDI"

Bunun üzerine yargılanması gereken kişiler kamu görevlisi olduklarından, Elazığ Valiliği’nden soruşturma izni istendiği belirtilen açıklamada “Elazığ Valiliği ise köpeklerin bakımının düzenli yapıldığını belirterek soruşturma izni vermedi. Ancak davayı takip eden gönüllüler vazgeçmedi ve soruşturma izni kararı verilmemesini Gaziantep Bölge İdare Mahkemesine taşındı Üst mahkeme, hayvanların sağlıklı şartlarda barınmasından sorumlu olanların görevlerini kötüye kullandıkları yönünde kuvvetli şüphe hali bulunduğundan bahisle soruşturma izninin verilmesi gerektiğine hükmederek, Elazığ Valiliği’nin kararını kaldırdı” denildi.

DÖRT SANIK HAKKINDA KAMU DAVASI AÇILDI

Açıklamada “Savcının aslında her dosyada olması gerektiği gibi yalnızca görevini yerine getirmesi ve gönüllülerin hukuk mücadelesinden vazgeçmemesi ile Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesinin 2021/363E. sayılı dosyası tahtında bakımevi müdürü ve veteriner hekimlerinin de dahil olduğu dört sanık hakkında kamu davası açıldı” denildi.

HAYVANLARIN ÇOĞUNDA İSHAL VE HALSİZLİK GÖRÜNDÜ

Düzenlenen iddianamade, yemek kaplarının küflü ve bakımsız olduğu, hayvanların ishal olduğu ve hekimlerin ilgilenmediği, viral hastalıklar sonucu ölen hayvanların gömülmediği, ölen hayvanların çöpe atıldığı, kırık vakalara müdahale edilmediği, hasta ayrımı yapılmadan hayvanların aynı yere konulduğu, müdahale edilmesi gereken hayvanlara müdahale edilmediği, hasta hayvanlara serum takılmadığı, ısınma problemi olduğu, hayvanların yeni dezenfeksiyon işlemi yapılmış yerlere konulduğu, özellikle yavru hayvanların bu sebeple de öldüğü, hayvanların tahta zeminde veya soğuk betonda uyuduğu, belediye tarafından kanunen yapılması gereken kısırlaştırma ve rehabilitasyon işlemlerine ilişkin hiçbir kaydın tutulmadığı, olay yeri inceleme gerçekleştirilirken 3-4 adet ölü kedinin içeride bulunduğu ve ölmüş olan kedilerden birinin hayatta olan bir kedi yavrusu tarafından yendiği, aynı kedi evi içinde kum içerisinde ölü bir hayvan olduğunun görüldüğü, ameliyat kapısı önünde ölmüş ve ölmek üzere olan iki kedinin görüldüğü, sağlıklı köpek yavruları ile ishal veya ölmüş köpeklerin bir arada tutulduğu, son kullanma tarihleri geçmiş ilaçlar kullanıldığı, barınak içinde ölen hayvanların sabah 8’de personelin gelmesiyle çöp kutusunun yanına bırakıldığı, hayvanların çoğunda ishal ve halsizlik görüldüğü ancak hiçbirinin tedavi edilmeyerek üstelik dışkıları da temizlenmeden bir arada tutuldukları, ameliyat edilen hayvanların da pis ortamlarda tutulduğu yer alarak, sonuç bölümünde Savcılık tarafından adeta bir hayvan soykırımı yapıldığı, tüm şüphelilerin sorumlu olduğu belirtilmiştir.

21 EKİM'DE GÖRÜLECEK DURUŞMAYA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Tüm bu sebeplerle davaya katılma talebi ilettiklerini belirten HAKİM,  “Katılma talebimizin yanında kamu görevini kötüye kullanma suretiyle maddi kazanç elde edildiği de ikrarla sabit olduğundan Sanıkların rüşvet suçundan da yargılanması gerektiğini, aynı zamanda birden fazla farklı eylemin birden fazla görevin kötüye kullanılması suçunu oluşturduğunu, hepsi ayrı ayrı sayısız mağdur hayvana karşı işlendiği için her bir görevi kötüye kullanma suçu değerlendirilirken üst sınırının dörtte üçü oranında arttırılarak yaptırımın belirlenmesi, tüm ayrı ayrı görevi kötüye kullanma suçu oluşturan bu eylemler bakımından bu cezaların toplanarak nihai hapis cezasına ulaşılması yönünde dilekçemizi Mahkemeye gönderdik” dedi.

Açıklamada “Dosyanın ilk duruşması hakimin mazereti sebebi ile görülmedi. Duruşma Elazığ Adliyesi‘nde, 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 21 Ekim 2021 yani bu perşembe saat 10:25’te görülecek. #ElazığDavası hashtagini ve bu flood’u paylaşarak siz de Elazığ’daki, tüm barınaklardaki hayvanların hak mücadelesini duyurun” çağrısı yapıldı.