Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan, diğer çalışanları da dolaylı yoldan etkileyecek asgari ücret 2023 yılı için 8 bin 506 TL 80 kuruş olarak belirlendi. Bu meblağı az bulan ekonomistler, “Aylık artışı yüzde 3-4'lük enflasyona bu ücret dayanmaz”, “Fakirden al zengine ver kafasına devam. Yazıklar olsun”, “8 bin 500 TL asgari ücret enflasyon nedeniyle 3 ay içinde hükümsüz kalacak”, “Açlık sınırı arttıkça asgari ücret kovalıyor”, “Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor” tepkilerini gösterdi.

Ekonomistler Mustafa Sönmez, Uğur Gürses, Emre Alkin, Selçuk Geçer, Evren Devrim Zelyut ve Güldem Atabay yüzde 54,66 zam yapılan asgari ücretin gelecek yıl 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlenmesini sosyal medya hesaplarından eleştirdi.

"8 BİN 506 LİRA NET ADİL BİR ÜCRET DEĞİL"

Mustafa Sönmez: 8 bin 500 TL net, adil bir ücret değildir; 4 kişilik hanelerin yüzde 43'ünde tek kişi üçte birinde ancak 2 kişi çalışıyor. Mutfak gideri (açlık sınırı) 7 bin 800 TL, yoksulluk sınırı 25 bin TL ise 2 kişinin geliri bile aileyi geçindirmeye yetmez. Aylık artışı yüzde 3-4'lük enflasyona bu ücret dayanmaz. Asgari ücretteki artış oranı, asgari olmayan öteki mavi ve beyaz yakalı ücretlerine de yansımalı, memur, emekli maaşları bu artış oranından geride olmamalı. Bu artış yükünde İşkur'dan katkı olacak mı, Erdoğan, onu açıklamadı.  Önceki gibi İşkur'dan ayda 100 TL mi daha fazlası mı?”

“YAZIKLAR OLSUN”

Selçuk Geçer: Asgari ücret zam oranı yüzde 54,66 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin 8 bin 506 TL olduğunu açıkladı. Enflasyon nerede, yüzde 54,66 nerede? Fakirden al zengine ver kafasına devam. Yazıklar olsun!!!

“BOZDURUN BOZDURUN HARCAYIN”

Evren Devrim Zelyut: 8 bin 500 TL asgari ücret enflasyon nedeniyle 3 ay içinde hükümsüz kalacak, bozdurun bozdurun harcayın!

“YARATILAN İSTİHDAM KÖLELİK DÜZENİNE DÖNÜŞÜYOR”

Güldem Atabay: Açlık sınırı arttıkça asgari ücret kovalıyor. Az üstü gelir, Türkiye'nin ortalama geliri haline dönüşürken, yaratılan istihdam kölelik düzenine dönüşüyor. Önümüz seçim. Bu düzene, sahip olduğunuz tek hayat için, kendinizden sakınıp artırdığınız çocuklarınız için razı mısınız?

"HÜKÜMET İSTİHDAMI KAYBETME KORKUSUYLA BEDELİ ÇALIŞANLARA YIKIYOR”

Uğur Gürses: TÜİK ölçümüyle son 1 yılda gıda yüzde 102, ulaştırma yüzde 100, elektrik yüzde 101, gaz yüzde 132, asgari ücret yüzde 100. Sadece nakit akışı diye bakılsa finansman-borçlanma maliyetiyle işçiler alacaklı kalıyor. Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor.”