Ekonomistler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı yeni reform paketini eleştirdi. Mustafa Sönmez “dağ fare doğurdu” derken, Ümit Akçay, “yaşanan kriz yönetiminin krizidir” yorumunu yaptı. Yalçın Karatepe “Vatandaşa ek vergi yolda” tespitini yaparken, Uğur Gürses, “Reform bunun neresinde?” diye sordu.

Ekonomistler Bakan Albayrak’ın “reform” açıklamasını sosyal medya hesaplarından değerlendirdi.

AKÇAY: YAŞANAN KRİZ YÖNETİMİNİN KRİZİDİR

“İnsanlar sn. Albayrak'ı değil dolar kurunu izliyor galiba, 5.71'i geçmiş” diyen ekonomist Ümit Akçay, turizmin 7 stratejik sektör arasında sayılmasına tepki gösterdi. “Lojistik master planı ile Varlık fonunun ne alakası olduğunu açıklamadan, o planın bir anlamı yok. Temel bir bürokratik mimari sorunu var ve her adım bunu daha da derinleştiriyor” diyen Akçay, "Açıklanan yol haritasında, Türkiye ekonomisin karşılaştığı temel açmazların herhangi birine dair anlamlı bir bakış açısı bulunmuyor. Bu çerçeve, ekonomi yönetiminin gelişmeler karşısında sürüklendiğini teyit ediyor. Ekonomik krize ek olarak, yaşanan kriz yönetiminin krizidir” ifadelerini kullandı. Akçay, “Düşünün, bir 'yol haritası' açıklanıyor ve bunun planlama ufku sadece 8 ay” dedi.

SÖNMEZ: DAĞ FARE DOĞURDU

Ekonomist Mustafa Sönmez ise “Şükürler olsun, bu da bitti. Dağ doğurdu doğuracak dediler, ancak fare doğurur, dedik, nitekim fare doğdu. Berat Albayrak, çok şey söylemiş gibi yaptı ama birşey demedi. Batık kredi meselesi artık önlerinde. İşçi çıkarmalar artabilir. Kidem tazminatı, kof bir niyet. Yapamazlar” dedi.

KARATEPE: VATANDAŞA EK VERGİ YOLDA

“Kurumlar vergisini azaltacaklar ve vergiyi tabana yayacaklarmış. Vatandaşa ek vergi yolda” diyen ekonomist Yalçın Karatepe, “Şimdiye kadar söylediği tek somut şey Kamu bankalarına 28 milyar lira hazine kağıdı verecekler gerisi lafı güzaf” yorumu yaptı. “Banka yöneticilerine prim ödemeyi yasaklayarak bankaların sermayesini güçlendirmeyi hedefleyen bir ekonomi programından ne beklenir?” sorusunu soran Karatepe, “Bence Bakan Albayrak ‘nedir bu yapısal reformlar?’ diye sorduğu sorunun yanıtını henüz bulamamış” ifadesini kullandı. Yargı reformu açıklamasını da eleştiren Karatepe, “ İstanbul seçimlerini 10 gündür sonuçlandıramayan bir iktidar yargı sistemini hızlandıracakmış” diye tepki gösterdi. Karatepe, “Adalet vurgusu olmadığını ben mi atladım?” diye sordu.

GÜRSES: REFORM BUNUN NERESİNDE?

“Batık krediler en fazla yüzde 6 denince ciddiyetle izlemeyi bıraktım” diyen Ekonomist Uğur Gürses, açıklamayı "çalışmalar devam ediyor" brifingi olarak nitelendirerek, “Reform bunun neresinde?” diye sordu.