Bloomberg, Türkiye'de enflasyonun 24 yılın en yüksek seviyesine yükselmesine ve liranın rekor düşük seviyeye yaklaşmasına rağmen faiz oranlarında şok indirim yapıldığını yazdı, Türk lirasının keskin bir şekilde zayıfladığını ifade etti. Enflasyon Araştırma Gurubu (ENAG) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada, faiz indirimi kararını "Bir ekonomistler toplantısında eğer faiz indirimi kararı geliyor ve herkes aniden 'oooo' diye tepki veriyorsa ortada çok büyük hatalı bir karar vardır." diye yorumladı. "Faiz indirimi kararı diğer makro ve değerlerle bağdaşmadığı için akıldışıdır" diyen Ulusoy, kararın açıkça seçim yatırımı olduğunu ifade eti. 

Gazete Durum'dan Deniz Dalgıç'a konuşan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr Şenol Babuşcu da, kararı "Erken seçime gitme ihtimalleri olabilir. Kredi faizlerini aşağı çekmek için yapmış olabilirler" sözleriyle değerlendirdi. Babuşcu, Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylardaki toplantılarına işaret ederek, "Bundan sonraki toplantılarda da indirim yapabileceklerini düşünüyorum” dedi.

ÖZGÜR DEMİRTAŞ: DELİLİK!

Prof.  Dr. Özgür Demirtaş, kararı "Delilik: Aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemektir" sözüyle eleştirdi.

"DÜNYA BU CİNNETİ KONUŞUYOR"

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "İnsanın köpeği ısırması gibi, enflasyon yüzde 80 in üstünde seyrederken faiz indirmek, 13 e düşürmek, haberdir! :))" diyerek, dünyanın Türkiye ekonomisindeki bu cinneti konuşmaya başladığını yazdı. Sözmez kararı şu sözlerle yorumladı: "Bu ahmaklığın tek sonucu olur, olmaya başladı zaten; döviz tırmanır, ÜFE tırmanır, TÜFE tırmanır, yoksullaşma yangını iyice yayılır, AKP, un ufak olur. Getirin sandığııııı!"

İktisatçı Mahfi Eğilmez "Merkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para politikasının nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 puan az oldu, 300 olmalıydı!" diyerek ironik bir yaklaşımda bulundu.

"SUUDİ PARASI DA ERDOĞAN'I KURTARAMAZ"

Ekonomist Atilla Yeşilada da, AKP'nin Ağustos'ta açıklanan anketlerin üçünde yüzde 30'un altında olduğunu hatırlatarak, "TCMB kararı sonrası tek yol yokuş aşağı" diye yazdı. Yeşilada, "Gayret TCMB, senin sayende Suudi parası da artık RTE'yi kurtarmaz" ifadesini de kullandı.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise, Merkez Bankası yöneticilerinin enflasyonla mücadele etmediğini, koltukta kalma mücadelesi verdiği söyledi.