Ekonomik Reform Paketi bugün açıklanıyor. Pakette yatırımcılar için özel teşvikler, halka yönelik kamu hizmetlerinde ise kısıtlamalar yer alacağı ifade ediliyor. "Kamuda tasarruf" söyleminin “Hazine garantili ihaleler”i kapsayıp kapsamayacağı da merak konusu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir hazırlıkları süren Ekonomik Reform Paketi’ni bugün saat 15.00’de açıklıyor. Ekonomik Reform Paketi’ne dair yansıyan kulis bilgilerinde yatırımcılara yönelik yeni teşvikler öne plana çıkıyor. Pandemi nedeniyle daha derin bir krizde olan ekonomiyi kurtarmak için acil tedbirler içeren bir paket öngörülüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işveren ve yatırımcılar ile görüşerek hazırladığı paketin iki önemli ayağı bulunuyor. Paketin ilk ayağında yerli ve yabancı yatırımcıya teşvik yer alırken, ikinci ayağı kamu harcamalarında tasarrufun yaygınlaştırılması.

YATIRIMCILARA YENİ TEŞVİKLER

AKP iktidarı “yatırım ofisleri"nin aktif hale getirilmesine dönük adımlar pakette yer alıyor. Yatırımcılara "bedelsiz arsa, vergi indirimleri, ucuz kredi" olanağı sunulmasının ayrıntılarını içeren pakette, Covid-19 salgınından en fazla etkilenen sektörlere öncelik tanınması isteniyor. Paketin bütününün makro dengelerde istikrar sağlanmasını hedeflediği ve bu hedefin yapısal reformlar ile birleştirileceği ifade ediliyor. Fiyat istikrarının sağlanması için tedbirler alınması da pakette yerini alıyor. Merkez Bankası Naci Abal’ın bir süredir yoğunlaştığı “fiyat istikrarı için yürüttüğü çalışmalar” ile ilgili olarak da özel unsurlar yer alması bekleniyor.

KİT’LER YENİDEN YAPILANIYOR

Edinilen bilgilere göre, Kamu İksitadi Teşebbüsleri’nin yeniden yapılandırılması reformdaki önemli başlıklardan birini oluşturuyor. KİT’lerde yapılacak yapısal reformların bu açıdan büyük önem taşıdığı kaydediliyor. Vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ve kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gibi maddelerin de bulunduğu belirtiliyor.

KAMUDA TASARRUF NE ANLAMA GELİYOR?

Kamuoyuna daha çok makam araçlarının azaltılması, makam odalarının daraltılması gibi maddeler tasarruf olarak yansıtılsa da, kamu harcamalarındaki tasarruflarda “halka yönelik hizmetlerin ön planda olacağı” kaygısı dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir süredir sıklıkla dile getirdiği “kamuda tasarruf” söyleminin, sıklıkla eleştiri konusu olan özel Hazine garantilerini ve “5 kamu müteahhitine yapılan ödemeler”i kapsayıp kapsamayacağı da merak konusu. Kamu kurumlarına ek ödenek verilmemesi ya da ödenek kesintisi gibi uygulamaların hangi “hizmet kolları”nı kapsayacağı da şimdilik belirsizliği koruyor.