Artan döviz kuru nedeniyle tekerlekli sandalye ve yedek parça fiyatı iki kattan daha fazla arttı. Binlerce engelli, tekerlekli sandalyeye erişemeyince evlerine mahkum oldu.

Cumhuriyet'ten Erman Şentürk'ün haberine göre son dönemde yaşanan ekonomik kriz ve artan döviz kuru engellilerin kullandıkları tekerlekli sandalyelerin ve yedek parçalarının fiyatı iki katından fazla artan binlerce engelli birey, peşi sıra gelen zamlar ve yaşanan tedarik sorunu nedeniyle evlerine mahkum oluyor. Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara, “Engelliler ya belediyelerin sundukları araç desteği ile sokağa çıkabiliyor ya da hurda araçları kullanmak zorunda kalıyor” dedi.

"BATARYALARI YENİLEMEK CİDDİ BİR MASRAF"

Belediyelerin destekleriyle ayakta durabildiklerini söyleyen Kara'nın konuşması şöyle:

“Sosyal yardım kriterlerine uyan engelli bireyler araç yardımı alabiliyor. Bazı arkadaşlarımız da bağış yoluyla veya kendi imkânlarıyla bu zorlukları aşmaya çalışıyor. Ya da hurda araçlar ve eski kullanılmayan parçaları kullanarak bu süreçte mağdur olanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim verdiğimiz destekler de imece usulüyle sınırlı kalıyor. En basit parçalardan olan bir kumanda bile bugün 4-5 bin lira olmuş durumda. Bataryaları yenilemek ciddi bir masraf."

"YERLİ ÜRETİM OLMADIĞINDAN YURT DIŞINA MUHTACIZ"

"En düşük seviyedeki basit bir akülü sandalyenin fiyatı 15 bin lira. Kaldı ki o bile yurtdışından hemen isteyince gelen bir şey değil. İthalata bağımlı durumdayız. İhtiyacı olan araştırıp, firmalarla görüşüp yurtdışından sipariş etmek ve beklemek zorunda kalıyor. Maalesef ülkemizde bu araçların üretimini yapan bir firma yok. Yerli üretim olmadığından yurtdışına muhtacız. Sadece ücretli tamirat yapan dört tane firma var.”