Araştırma firması Ipsos, 800 kişi ile gerçekleştirdiği Antikriz Raporu'nu yayınladı. Raporda Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğu tespit edilirken, her 10 kişiden 9'u KDV indirimlerinin yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm getirmediği görüşünü bildirdi.

Karar'dan Furkan Uzun'un haberine göre, Ipsos, 800 kişi ile Online Görüşmeler (CAWI) ışığında gerçekleştirdiği ve 04-07 Nisan 2022 tarihleri arasında elde ettiği veriler ışığında oluşturduğu Antikriz Raporu'nu yayınladı.

Raporda fiyat artışları ile başa çıkmak için devlet politikaları, üreticiler ve tüketicileri kendi açılarından değerlendirdi. Raporda önlemlerin etikete yansıması, ekonomik rahatlamanın ne durumda olduğu, hane gelirlerinde yaşanan artış düzeyi ve Türkiye'deki en önemli problemin ne olduğuna yönelik konularda bireyler inceleme altına alındı.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU EKONOMİ

Raporda yer alan veriler sonucunda Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğu belirlendi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez anket katılımcılarının yüzde 90'ının en büyük problem olarak ekonomik krizi görmeleri dikkat çekti.

KDV İNDİRİMLERİ YÜKSEK FİYATLARA YETERLİ BİR ÇÖZÜM GETİRMEDİ

Raporda bazı temel tüketim ürünlerinde yapılan KDV indiriminin marketteki fiyatlara yansımadığı görüşü hakim oldu. Her 10 kişiden 9'u yapılan KDV indirimlerinin marketteki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm getirmediği görüşünü bildirdi.

foto-1-1

Temizlik ürünleri, şampuan, tuvalet kağıdı bebek bezi ve hijyenik ped gibi bazı ürünlerdeki KDV oranının %18’den %8’e indirilmesinin marketteki fiyatlara yansımadığını düşünenlerin oranı yüzde 81 olarak belirlendi.

Bu indirimin fiyatlara yansıdığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 8 olduğu kaydedildi. Gerek gıda ürünlerine gerekse de diğer ürünlere yapılan KDV indirimin temel tüketim ürünlerindeki yüksek fiyatlar için yeterli bir çözüm olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 90 olarak tespit edildi.

foto-2-1

HER 10 KİŞİDEN 6’SININ HANE GELİRİ AZALDI

Raporda bireylerin yüzde 58’i son 12 ay içinde hane gelirlerinin azaldığını belirtti. Hane gelirinin arttığını söyleyenler toplumun sadece yüzde 10 olarak tespit edildi.

foto-3

TOPLUM DAHA YORGUN VE BIKKIN HİSSEDİYOR

Raporda yayınlanan verilere göre Covid-19 salgını ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini de etkilediği belirlendi. Özellikle ekonomik problemlerin artması ile bireylerin daha yorgun ve bıkkın hissettiği tespit edildi. Yorgunluk hissi ilk defa yüzde 60 seviyesine ulaştı.

foto-4

EKONOMİ  TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ

Toplumun yüzde 91’i, Türkiye’nin en önemli sorununun ekonominin olduğu görüşünü bildirdi. Salgının etkisinin azalması ile birlikte artık toplum nezdinde önemli bir problem olarak görülmediği kaydedildi.