Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde kuraklık nedeniyle arpa ve buğdayda yüzde 60'tan fazla rekolte düşüşü yaşayan çiftçiler, bu yıl daha az alana ekim yaptı. Ekili alan geçen yıla göre 72 bin 444 dekar azaldı.

Sandıklı'da üreticilerin geçen ay başladığı arpa ve buğday ekim çalışmalarında sona yaklaşıldı. İlçede geçen yıl 3 bin 102 üretici 122 bin 203 dekar alanda arpa, 2 bin 284 üretici 70 bin 404 dekar alanda buğday ekti. Bu yıl da 2 bin 117 üretici 76 bin 345 dekar alana arpa, bin 562 üretici de 43 bin 818 dekar alana buğday ekti. Son dönemde yağışların azlığı ve kuraklıktan dolayı zor günler geçiren çiftçilerin, buğday ve arpa ektiği alanda geçen yıllara göre azalma yaşandı. Dekarda 700 kilo ve üzeri verim alan çiftçiler, bu yıl 150-200 kilogram rekolte elde etti.

İlçede yağışların azlığından dolayı Örenler Sulama Barajı'ndan beslenen Oda ve Alagöz köyleri sınırındaki tarım arazilerini sulayan kanallar kurudu.

ÜRETİCİ VE EKİM ALANI AZALDI

Üreticilerin arpa ve buğday ekim çalışmalarını inceleyen Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, çiftçilerin kuraklıktan olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Tohum ve gübre fiyatındaki artışın da çiftçiyi zorladığına değinen Toptaş, "Geçen yılki ekimi kıyaslayacak olursak, bu sene kuraklık, üreticiyi zor duruma soktu. Bir damla yağmur yağmadı. Üreticilerimiz kurağa ekim yapıyor. Tohuma yüzde 100'ün üzerinde zam geldi. Geçen yıl 50 kilogramı 150 lira olan buğday tohumu bu yıl 250 lira ve üzerine çıktı. Gübre fiyatları desen aynı şekilde yüksek. Kuraklığa rağmen ekim yapıldı. Çiftçi tohumların çıkması için sulama yapacak. Sulamada da elektrik kullanacak" diye konuştu.

Toptaş, maliyet artışı nedeniyle çiftçinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

GÜBRE FİYATLARI DOLARLA YARIŞIYOR

Gübre fiyatlarına gelen fahiş zamlar, ülkenin tarımsal üretimini de olumsuz etkiliyor. Çiftçiler, artan fiyatlardan dolayı gübresiz ekim yapıyorlar. Bu durum da ülkenin tarımsal verimliliğini olumsuz etkileyecek. Ziraat mühendisi Faik Toy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Üre gübresinin ton fiyatının 11 bin lirayı aştığını belirtti.

Diğer gübre çeşitlerine ise yeni zamların geleceğinin bilgisini aldığını dile getiren Toy, şunları kaydetti: “Tohum ekimini buğday ve arpada gübreyi yüzde 50 kısarak, yerli kırmızı mercimekleri ise tamamen gübresiz ekerek bitirdik, yabancı ot kontrolü için çıkış öncesi ilaçlama işlemlerini de bugün bitirdik. Kuraklık riski hala devam ediyor, bundan sonra yağmur yağışlarını bekleyeceğiz.”

ekimde-onlenemeyen-azalis-946617-1.