Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 3 Nolu Şubesi; Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Kağıthane ve Sarıyer ilçelerinde bulunan okullarda koronavirüs (Covid-19) salgına ilişkin şube binalarında basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de katıldı.

"Önlemleri al, okulları açık tut" yazılı pankartın asıldığı açıklamada, Eğitim Sen 3 Nolu Şubesi Başkanı Ayfer Koçak, Türkiye’nin dünya çapında pandemi döneminde eğitime en çok ara veren ülkelerin arasında olduğunu belirtti. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) uzaktan yürüttüğü eğitimden binlerce öğrencinin faydalanmadığını belirten Koçak, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin bu süreçte daha da derinleştiğine vurgu yaptı.

"ALTYAPI HAZIRLIKLARI YAPILMADI"

MA'nın aktardığına göre, sendika olarak okulların fiziki altyapı sorunlarının giderilmesi ve derslik sayısının arttırılması yönünde yaptıkları çağrıların karşılık bulmadığını dile getiren Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İl ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin, ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ ifadesini kullansa da, ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı, okul tadilat ve inşaatlarının bitirilemediği görülmektedir. Özellikle Sarıyer Alparslan Ortaokulu, Beyoğlu Dr. Tevfik Sağlam Ortaokulu gibi bir çok okul 4 yılı aşkın bir süredir inşaatları bitirilmediği için başka okullarda ikili eğitime mahkum bırakılıyor.”

"UYGUN OLMAYAN ORTAMLAR"

Pandemi koşullarına uygun olmayan ortamlarda eğitimin yapılmaya çalışıldığını söyleyen Koçak, “Yüz yüze eğitime uzun süre ara verilmesine rağmen, ciddi bir eğitim planlamasıyla yeni eğitim ve öğretim yılı hazırlıklarının hiçbir okulda yapılmadığını görmekteyiz. Bu doğrultuda ilçemizde geçen yıldan kalan öğretmen açıkları kapatılmamış, yeni okullar, ek derslikler inşa edilmemiş, okullara yeterli yardımcı personel alınmamıştır. Okulları bu şartlarda mı hazırladınız?” diye sordu.

"TEK TİP EĞİTİM"

Okullarda birçok sıkıntıların olduğunu kaydeden Koçak, MEB yetkililerine uyarıda bulunduklarını ancak hiçbir adımın atılmadığını, çözüm ve çözümsüzlük okular dışında aranmaya çalışıldığını söyledi.

Eğitimin tek tipleştirmek istenildiğini söyleyen Koçak, “İstinye Anadolu Lisesi’nde öğretmen kurul toplantılarında dua ile açılış yapılıp okul koridorlarında ezan okunması ve Kurtuluş Anadolu Lisesi’nde de Cuma namazına göre saatlerin güncellenmesi gibi pratikler eğitimin dinselleştirme, kutuplaştırma ve tek tipleştirmekle uğraşıyor” dedi.

"850 ÖĞRENCİYE 1 TEMİZLİK GÖREVLİSİ"

Koçak, 55 okul hakkında hazırladıkları raporu şu şekilde paylaştı: “Bu hafta sendikamıza ulaşan 55 okul bilgilerine göre; 15 okul ikili eğitim yapıyor, 18 okulda ortalama sınıf mevcutları 30 üzerinde,  5 okulda 40 üzerinde, yani normalde dahi olması gerekenin üstünde. 7 okulda hizmetli personel yok, birçoğunda da 800-850 öğrenciye 1 temizlik görevlisi düşüyor. 10 binlerce öğretmen atama beklerken, okullarımızda ücretli öğretmenlik gibi emek sömürüsünün en ağır hali devam etmektedir. Yine çocukların büyük kısmı toplu taşımalar ile okullara ulaşmaya çalışırken bulaş ile yüz yüze kalıyor.” 

MÜCADELE ÇAĞRISI

Koçak, tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için tüm eğitim bileşenlerini ve kamuoyunu bu süreci daha fazla sorgulamaya, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı için mücadele etmeye çağırdı.