Ege Çevre ve Kültür Platformu, Çeşme'de süren RES inşaatına  İzmir Valiliği'nin izin vermesinin hukuka aykırı olduğu ve inşaatın derhal durdurulması gerektiği çağrısında bulundu.

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Yürütme Kurulu, İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan Germiyan köyünde yapımı süren Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) inşaatına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Çevrecilerin açtığı davada “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararının iptali istendiği ve İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal kararı verildiği vurgulanan açıklamada, Danıştay tarafından da uygulanan bu kararın nihai olduğu ve söz konusu şirkete İzmir Valiliği tarafından verilen inşaat izninin hukuka aykırı olduğu belirtildi.

VALİLİĞİN İZNİ HUKUKA AYKIRI

RES’in yapıldığı alanda ağaç kesiminin ve yol çalışmaların yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, inşaat sahasında Antik Roma devrinden kalan antik mezarlar, su kuyusu ve kilise temellerinin tahrip edildiği vurgulandı. İzmir Valiliği’ni Germiyan köyünün doğasını ve tarihini korumaya davet eden EGEÇEP, açıklamada, “Çeşme Belediye Başkanlığını İzmir Valiliğinin verdiği hukuka aykırı inşaat muafiyetine itiraz etmeye ve Güral Porselen şirketinin hukuka aykırı inşaat faaliyetlerini durdurmaya davet ediyoruz. Germiyan köyüne yapılan haksız uygulamanın karşısındayız. Çeşme ve Germiyan çevrecileri ile dayanışma içinde olmayı sürdüreceğiz. Tüm doğa korumacı yurttaşlarımızı da bu süreçte onlarla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.