Kitap Kafelerin 10’uncusu Güzelhisar Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı'nda Efeler halkına hizmet vermeye başladı. Açılış törenine; Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, eğitimci ve yazar Olcay Taşlı, şair ve yazar Prof. Dr. Yusuf Alper, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda başkanları, Efeler Belediyesi meclis üyeleri, akademisyenler, mahalle muhtarları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açılışta konuşan Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, 6 Şubat depremleri nedeniyle Efeler’de misafir edilen depremzede çocukların Kitap Kafelerde ders çalışabileceklerini belirterek, şunları kaydetti:

“ONLINE EĞİTİM İÇİN HER AY BİR KİTAP KAFE AÇACAĞIZ”

“10’uncu Kitap Kafemizin Güzelhisar Mahallesi sakinlerine ve Efeler halkına hayırlı olmasını diliyorum. Bu açılışı niye depremin olduğu süreç içerisinde yaptığımızı da açıklamak istiyorum. Üniversiteler kapatıldı, çocukların hepsi burada. Nereye gideceklerini bilmiyorlar. Bir yerde ders çalışmaları gerekiyor. Online eğitim almaları gerekiyor. Onun için her ay birer Kitap Kafe açacağız. Çocuklarımızın, üniversiteye giden evlatlarımızın burada ders çalışıp online eğitim almalarını ve bilgiden geri kalmamalarını sağlamak amacıyla açılışımızı hızlı bir şekilde gerçekleştirdik. Deprem nedeniyle kentimizde misafir ettiğimiz ve eğitimlerinden geri kalan çocuklar da var. Onların da burada eğitim almalarını ve bilgiden geri kalmamalarını sağlayacağız.”

Açılışa katılan şair ve yazar Prof. Dr. Yusuf Alper, konuşmasında kitapların ve bilimin insan hayatı için önemini vurguladı. Alper, şunları söyledi:

“Kültür-sanat etkinliklerinde bu kadar kalabalık bir kitleyi hiçbir zaman görmedim. Kitap Kafe açılışına bu denli yoğun ilginin olması sevindirici. Kitabın ve bilimin önemini depremlerde bir kez daha anladık. Bilimsel olanla hurafe olanın birbirine nasıl karşıt olduğunu ve hurafenin insana ne kadar büyük acılar yaşatabileceğine şahitlik ettik. Başkan Atay’ın neler yaptığını öğrendim. Öncelikle şairim ama psikiyatri alanında profesörüm. Otistik bireyler ve down sendromlular için de kentte yapılan çalışmaları inceledim. Harika projeler bu kente kazandırılmış. Başkan Atay’ı yaptıkları ve yapacaklarından dolayı tebrik ediyorum.”

Eğitimci ve yazar Olcay Taşlı da şöyle konuştu: 

"HAYATTA GERÇEK YOL GÖSTERİCİ BİLİM, BİR BAŞKA DEĞİŞLE KİTAPLARDIR"

“Ülkemiz zor günlerden geçiyor. 6 Şubat sabahı hepimizi üzen şiddetli bir deprem yaşadık. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine sabır ve yaralı yurttaşlarımıza şifa diliyorum. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu olay bir kez daha gösterdi ki hayatta gerçek yol gösterici bilim, bir başka değişle kitaplardır. Aslında uygar dünyanın da başlangıcıdır kitaplar. Tarihin derinliklerine gittiğimizde, insanlığın uygarlığa geçişi yani insanlığın kendisiyle tanışması, barışması hatta kendini sevmesi yazıyla başlamıştır. Fakat insanoğluna yazı yetmemiş, bir dönem gelmiş Orta çağ karanlığı bastırmıştır. Bu Orta çağ karanlığını aydınlık ile bastırırken kullandığı enstrümanlardan biri de matbaa yani kitap ve kitaplardır. Yazı, kitap her dönem uygarlığın mayası olmuştur. Ne kadar okundukça insanlık o kadar mayalanmıştır. Dünyanın en büyük cezaevi ise kitap okumayan insanın kafasının içidir. Kitap, insan zihnini tutsaklıktan kurtardığı için diktatörlerin, zorbaların hep hedefinde olmuştur. İkinci Dünya Savaşı döneminde Almanya’daki Nazi Hükümeti de kitap düşmanıdır, kitaplar yakmıştır. Zorbaları hep korkutmuştur kitap. Temeli kültür olan Cumhuriyetimiz kurulurken ekonomik anlamda zor şartlara rağmen tüm Anadolu demir ağlarla örülmüştür. İşte bu dört bir yana açılan Kitap Kafeler ile Efeler, adeta kültür ağlarıyla örülüyor, örülmüştür. Böylece kentimizin kültür temeli de sağlamlaştırılmıştır. Kitap Kafe açmak gibi bir düşünü eyleme geçiren Efeler Belediye Başkanı Sayın Mehmet Fatih Atay’ı kutlarım ve bir Aydınlı, bir Efelerli olarak teşekkürü borç bilirim.”

Güzelhisar Mahallesi Muhtar Vekili Şenol Karakol ise “Sayın Belediye Başkan'ım, meclis üyelerim, oda başkanlarım, muhtarlarım, basın mensupları ve güzel mahalle sakinlerim, hoş geldiniz. 10’uncu Kitap Kafe’nin açılışı için buradayız. Başta Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Mahallemize ve Efeler ilçemize hayırlı olsun, saygılarımı sunarım” dedi.