Balıkesir’in Edremit ilçesinde, kurulan bir ağaç işleme atölyesinde atık ağaçlar sanat eserine dönüşüyor. Başta zeytin ağaçları olmak üzere eşitli ağaçlardan masa ve sehpaların yanı sıra ayna çerçeveleri ve aydınlatma ünitelerine kadar onlarca ürün yapılıyor.

Edremit’in Bostancı Mahallesi’nde Çanaklale-İzmir Karayolunun kenarında  kurulan atölyede her türlü ağaç değerlendiriliyor. Tarlalardan sökülen zeytinlerden dere kenarından toplanan ağaç parçalarına kadar her çeşit ağaç değerlendiriyor. Sipariş üzerine çalışılan atölyede usta Serkan Yalçın ve Hasan Özcan’ın elinde şekillenen atık ağaçlar sanat eserine dönüşüyor.

“ZİYAN OLABİLECEK DOĞADA TAMAMEN KÜLE DÖNEBİLECEK MALZEMELERİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Atık malzemeleri değerlendirdiklerini anlatan usta Serkan Yalın, “Burada doğadaki birçok atık malzemeleri değerlendiriyoruz. Bunlarda kullanmadığımız dere boylarından bulduklarımız ve kerestecilerden aldıklarımız var. Sökümlerden gelen zeytin ağaçları var. Genellikle zeytin ağaçlarından yapıyoruz. Değerlendirebildiğimiz kadar, yakılabilecek ziyan olabilecek doğada tamamen küle dönebilecek malzemeleri değerlendiriyoruz. Atık ürünlere burada hayat veriyoruz. Mandalina köklerinden çok güzel masalar sehpalar çıkartabiliyoruz. İşte zeytin ağaçlarından masasından tutun, sehpasına, ayna  çerçevesine, aydınlatma ünitelerine birçok dekoratif ürünler yapabiliyoruz. Butik ürünlere ağırlıklı çalışıyoruz sipariş olarak Elimizden geldiğince ağaçlara hayat vermeye çalışıyoruz burada” dedi.

“HER TÜRLÜ AĞACI DEĞERLENDİRİYORUZ”

Hasan Özcan da “Burada zeytin ağacı işliyoruz. Normalde böyle atık zeytin ağaçlarından masa ve epoksi maması yapıyoruz. Her türlü ağacı değerlendiriyoruz. İşte sehpa yapıyoruz. Masa yapıyoruz. Görüldüğü gibi her çeşit işlem yapıyoruz. Mesela şu sakız ağacı güzel bir sehpa olur. Mandalina ağacı kökünden sehpa yapıyoruz. Yani her türlü atık malzemeyi değerlendirebiliyoruz” diye konuştu.