CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmelerinde; "İktidar uzun zamandan beri muhalefeti yerli ve milli olmamakla itham ediyor. Şimdi bu kürsüden kim yerli, kim milli sizlere tek tek anlatacağım... Santrali yapan Rusya, işleten Rusya, sahibi olan Rusya, cebine yaklaşık olarak 100 milyar doları koyacak olan Rusya, radyoaktif atıkları bertaraf etmek zorunda kalan Türkiye; ama yerli ve milli olmayan muhalefet. Şimdi buradan bir kez daha soruyorum, bu projenin neresi yerlidir, neresi millidir?" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün TBMM, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2021 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor. 

CHP Milletvekili Ednan Arslan, görüşmeler üzerine söz aldı. “İktidar uzun zamandan beri muhalefeti yerli ve milli olmamakla itham ediyor. Şimdi bu kürsüden kim yerli, kim milli sizlere tek tek anlatacağım” diyerek sözlerine başlayan Arslan, şöyle konuştu:

“12 yıl önce Rusya ile bir uluslararası anlaşma imzaladınız. Bu anlaşma neticesinde Akkuyu’ya toprak tahsis ederek yap-işlet-sahip ol modeli ile nükleer santral yapmanın yolunu açtınız. Bu anlaşma ile dünyada kendi topraklarında başka bir ülkeye ait santral kurduran ilk iktidar oldunuz. Bu da yetmemiş gibi piyasanın çok üstünde alım garantisi verdiniz. 1 kilovat saat için 12,35 sent. Bu santral, yılda 8 bin saat çalışmış olsa verilen 15 yıllık alım garantisi kapsamında Rusya’nın kazanacağı ne kadar biliyor musunuz? 100 milyar dolar.

Santrali yapan Rusya, işleten Rusya, sahibi olan Rusya, cebine yaklaşık olarak 100 milyar doları koyacak olan Rusya, radyoaktif atıkları bertaraf etmek zorunda kalan Türkiye; ama yerli ve milli olmayan muhalefet. Şimdi buradan bir kez daha soruyorum, bu projenin neresi yerlidir, neresi millidir? Bu santral bizim enerjide dışa bağımlı olmamızı engellemediği gibi Rusya’ya göbekten bağımlı olmamıza sebep olmaktadır. Bu şartlarda ikincisini Sinop’ta yapmanın; üçüncüsü için Trakya’da yer aramanın mantıklı bir izahı yoktur. Bu milletin geleceğini ipotek altına almaktan vazgeçin."

"BUGÜN TÜRKİYE’Yİ 1,20 İHRACAT ORTALAMASI İLE DÜNYAYA UCUZ EMEK VE KAYNAK İHRAÇ EDEN ÜLKE HALİNE GETİRDİNİZ"

Ticaret Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ise AKP iktidarının ihracat politikalarını; "Sizin 2023 vizyonunuzun yüzde 50’sini tutturacak ihracat rakamına ulaşmanız zor. İhracatla zenginleşme modeliniz çöktü. Çökmemesi için katma değeri yüksek, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatta yüksek olduğu bir ihracat modeline evrilmeniz gerekiyordu. Maalesef bugün Türkiye’yi 1,20 ihracat ortalaması ile dünyaya ucuz emek ve kaynak ihraç eden ülke haline getirdiniz" sözleriyle eleştirdi.

"BU KADAR CİDDİYETTEN YOKSUN BİR DIŞ TİCARET YÖNETİMİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Polat, dış ticarete ilişkin "2022 Ocak-Kasım aynı ihracat verilerini açıkladılar. Yüzde 13,9 ihracat artışı ile ihracatta zenginleşiyoruz algısını yaratıyorlar. Yüzde 13,9 ihracat ile zenginleşiyorsak sayın Bakan, yüzde 36,6 ithalat ile de bu ülkeyi fakirleştirdiniz. Bakanlığın sosyal medya hesaplarına bakıyoruz, bu verileri değerlendirirken diyor ki ‘İhracatın, ithalatı karşılama verisi tamdır. Eğer enerji ve altın ithalatını çıkarırsanız tam.’ O zaman size döner derler ki tarım ve madencilik ürünlerini çıkarırsanız bu kadar açığınız var. Bu kadar ciddiyetten yoksun bir dış ticaret yönetimini kabul etmiyoruz" dedi.

"BU BAKANLIK, GÜMRÜK MEMURLARINI SÖZLEŞMELİ HALE GETİRDİ"

Gümrük memurları üzerinden bakanlığı eleştiren Polat, "Siz hiç sözleşmeli savcı ve hakim duydunuz mu? Duymazsınız çünkü müktesebatı ağır tecrübe gerektirir. Bu Bakanlık gümrük muayene memurları, gümrük muhafaza memurları ve gümrük memurlarını sözleşmeli hâle getirdi. En kaba tabirle, 174 tane kanundan sorumlulukları var. Sözleşmeli gümrük muayene memuru, memur, gümrük muhafaza memuru olmaz; bunu biz değiştireceğiz" diye konuştu. 

"CHP VE MİLLET İTTİFAKI OLARAK SON BİR AYDA 80 BİNE YAKIN KEPENK KAPATAN ESNAFIMIZIN, KOBİ'MİZİN UMUDUYUZ"

Görüşmelerde Ticaret Bakanlığı üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter de şu eleştirileri yaptı: 

"Halkı değil, kendisini ve etrafındakileri düşünen bir anlayışı tek adam rejimiyle pekiştirmeye çalışıyorsunuz. Tek adama itaat edilen bir yapı kurdunuz ve bugün hesap veremediğiniz için her yere saldırıyorsunuz. Sizin, iradeyi saraydan alıp halka veren bir lider olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni artık yönetemediğiniz apaçık ortada. Ama bizim bir heyecanımız var. 81 ilde onlardan güç aldığımız, ülkeye değer katan, iktidarımıza umut gözlükleriyle bakan esnafımız var. Onların sıkıntıları her geçen gün artarken siz ise kepenk indirmelere seyirci kalıyorsunuz. Ama Atatürk'ün partisi CHP ve Millet İttifakı olarak biz son on bir ayda 80 bine yakın kepenk kapatan esnafımızın, KOBİ'mizin umuduyuz."