CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, dün müteahhitlerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Gaytancıoğlu, inşaat sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, "İnşaat sektörü zorda. Müteahhitlerle konuştuk, daha da zorda. Niye, çünkü inşaat maliyetlerinin sürekli arttığını söylüyorlar. 4 katlı bir binanın önündeyiz. Daha bina tamamlanmamış ama maliyetler sürekli artıyor” dedi.

Gaytancıoğlu, müteahhitlere “Örneğin hazır beton. Kaçtan başladınız, bodrumu atarken” diye sordu. Bir müteahhit, “Bodrumu atarken bin 200 artı KDV’den başladık. Dükkân katını atarken bin 300 artı KDV’den en üst katı da atarken bin 600 artı KDV’den döktük. Biz bu konuda çok mağduruz. Ben müşterime daire sattım 500 bin liraya, ben müşterime dönüp de diyemiyorum, 'ver şu farkı bana' diye. İnanın çok zor durumdayız” dedi.

Aynı müteahhit, Gaytancıoğlu’nun “Peki bankalar size finansman temin etmiyor mu, bunu çabuklaştırmak için” sorusu üzerine “Finans da etse çok az. 100-200 lira finansla arsa payını bile karşılayamıyoruz. Hem biz hem de müşteriler açısından” diye konuştu.

Bir başka müteahhit de "Bankalarla ilgili konut kredisi kullandırıyoruz. Banka, 'ben sana 250-300 bin kredi veririm' diyor. Adama 1-1,5 milyona daire vermişim. Adamın üzerinde bir buçuk milyon olsa getirecek parayı bana yatıracak. Adamın kredi ihtiyacı var. Çekemediği için bu sefer biz zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Diğer bir müteahhit ise, "Şu anda sıfır 99 faizli kredi var ama bankaya gidiyoruz, banka bize diyor ki, 'arkadaşım, 250 bin liranın üzerine çıkaramayız'. Daire olmuş 1,5-2 milyon. 250 bin liraya vatandaş daire alamıyor. Krediler de sıkıntı. Beton ayrı bir sıkıntı. Bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz" diye konuştu.  

Gaytancıoğlu da “Yeni bina yapılamıyor, var olan binaların kiraları da bundan dolayı artıyor o zaman” değerlendirmesini yaptı.