Ramazan ayında iftariyelik olarak alınan hurma fiyatları da enflasyondan nasibini aldı. Edirneli esnaf Hakan Çakıcı, hurmanın en lezzetli cinsi olan Kudüs hurmasının kilogramının 400 liraya yükseldiğini belirterek, Kudüs hurmasını yerli müşterinin alamadığını ancak Bulgar müşterilere satış yapabildiklerini söyledi.

"YERLİ VATANDAŞIN ALMASININ MÜMKÜNATI YOK"

Esnaf Hakan Çakıcı, şöyle konuştu:

"Hurma fiyatları geçen seneye göre yüzde 300 katlamış durumda. Şu an yerli müşteriye satışımız yok Edirne olarak. Bulgar vatandaşlara satıyoruz. Ramazan’la ilgili hareketlenme yok. Genelde sattığımız hurmalar Kudüs hurması, Cezayir, Bağdat hurması… Genel olarak Tunus hurması satıyoruz. Bunlar da en pahalı hurmalar. Yabancıya satıyoruz, bizim Edirneli müşteriler en ucuzunu alıyorlar. O da Ramazan’ın ilk haftası hareket olur. Alan da yarım kilo alır zaten Ramazan bitmiş olur. Fiyat aralığı 170 liradan başlıyor 400 liraya kadar gidiyor. Cezayir hurması 100 lira, Bağdat hurması 50 lira ama Bağdat hurmasını lezzetli bulmadıkları için herkes Kudüs hurması almak istiyor, ama para olmadığından dolayı alamıyor. Ekonomik kriz var. İyi bir hurmanın, Kudüs hurmasının kilosu 400 lira. Bugün 400 lira verip de yerli vatandaşın almasının mümkünatı yok."

Hurma almaya gelen bir vatandaş da hurma satış fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, "Pahalı, bütçemize göre hareket edeceğiz. Genelde hurma alıyoruz ama Ramazan’da daha değişik oluyor. Almak istiyoruz, alabilirsek" diye konuştu.