Okan Gaytancıoğlu, dün Beyendik’te besicilerle bir araya geldi. Besicilerle birlikte maliyet hesabı yapan Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"SADECE YEM MASRAFI 20 LİRA"

"Türkiye’de koyunculuk can çekişiyor. Biz de gerçek bir maliyeti hesaplamak için bir koyunculuk işletmesine geldik. Bir kuzu doğduğu zaman büyüyene kadar 5 ay geçiyor. Bir koyuna günde ne kadar buğday veriyorsun. Bir kilo buğday 7 buçuk lira. Bir kilo yem veriyorsun. Onun da torbasını 360 liradan hesapladık. O da yaklaşık kilosu 7 buçuk lira tutuyor. Yonca da var. Yonca ne kadar? Kilosu 5 liraya geliyor. Sadece yem masrafı 20 lira. Peki 150 gün baktığımızı kabul edersek bir kuzu kesime gelene kadar 3 bin lira masrafı var. Kaç kiloyken kesiyoruz bunu? Siz, bir kuzuyu büyütene kadar aşağı yukarı 3 bin lira masraf yapıyorsunuz. 50 kilo olarak satıyorsunuz. Bunun maliyeti 60 liraya geliyor."

"GÖZ GÖRE GÖRE UÇURUMA GİDİYORUZ"

Besici Şuayip Gündoğdu ise maliyetlerin yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"En az bir kilo. Bir kilo da fenni yem veriyorum. Yonca; balyası 100 lira. 5 ay baktığımız zaman 50 kilo diyelim. Bugünün şartlarında 50 kiloluk bir kuzuyu sattığımız zaman zaten bin 800 liraya geliyor. Elimize geçen para o. Yani biz, kuzu başı bin 200-bin 300 lira zararla devam etmeye çalışıyoruz. Şu anda zarar. 54 liraya satamıyoruz. 54 lira yok şu anda. 51 lira şu anda. O da dün, bugün oldu. Veteriner masrafı, aracın yakıt masrafı, çoban maliyeti... Bir köpeğin maliyeti günlük 15 TL. 5 tane ekmek, 3 liradan 15 lira. Köpekler güçlü olacak ki sürümüzü korusun. Böyle giderse herkes satıyor, biz de satmanın peşindeyiz ama tutulmuşuz, devam etmeye çalışıyoruz. Bir an önce bu iktidarı değiştirmek lazım. Başka çözüm yolu yok bu işin. Bu maliyetlerle varsa ‘Ben bu işiten kâr ederim’ diyen, belki biz yanlış hesap yapıyoruz, gelsin doğru hesabı çıkartsın. Hesap ortada. Bırakacağız, yapamayız. Göz göre göre uçuruma gidiyoruz. Şu an para kazanmayı bırak, kafa kafaya gelmiyor iş. Eşitleyemiyoruz işi. Ben, dört tane kuzu bacağı aldım çobana, 40 lira. 10 lira tanesi, ben 47 liraya kuzu sattım."

Besici Faruk Çolak da “Destek bu sene 50 lira oldu vekilim. 100 koyun 5 bin lira oluyor. Şu an çok zarardayız. Maliyetler ortada” dedi.

Görüntü Dökümü

Okan Gaytancıoğlu

Besici Şuayip Gündoğdu,

Besici Faruk Çolak