CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bugün Edirne’nin İpsala ilçesi Kocahır Köyü’ndeki, arı üreticisi Yasin Öztoprak’ı ziyaret etti. Gaytancıoğlu, "Türkiye bal üretimden dünya 9’uncusu. Arı varlığı bakımında 4’üncü ama kişi başına bal tüketimi var mı’ derseniz, yok" ifadelerini kullandı.

"ARACILAR ARICILARI KULLANIYOR"

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

"Geçen sene bir kilosunu 30 liradan sattı. Gerçi biz marketten 100 liradan alıyoruz kilosunu ama sorun bu değil. Kovan başına destek 20 liraydı, 30 liraya çıktı. Yasin arkadaşımızda, İpsala’nın Kocahırdır köyünde yaşıyor. Desteği almak için İpsala’daki Ziraat Bankası’na gidiyor. 30 lira veriyor. O zaman hiçbir işe yaramıyor bu destek. Türkiye bal üretimden dünya 9’uncusu. Arı varlığı bakımında 4’üncü ama kişi başına bal tüketimi var mı’ derseniz, yok. Niye, aracılar arıcıları kullanıyor ama sen de arıcısın, bunu üretmen lazım. Böyle bir fiyat politikası güdülmeli. Maliyetler de yüksek"

"MALİYETLER YÜKSEK"

Üretici Öztoprak ise şunları söyledi:

"Bu desteği yetersiz buluyoruz. Balımıza taban fiyat istiyoruz. Nasıl ki buğdaya taban fiyat veriliyorsa, çaya nasıl ki taban fiyat veriliyorsa arıcının balını da taban fiyat verilmesini istiyoruz çünkü biz korumasız kalıyoruz tüccara karşı. Ne fiyat veriliyorsa biz zorunda kalıyoruz. Bin lira diyor adam veya bekliyorsun vermiyorsun sonra sıkışıyorsun. 2 ay sonra bin 50 lira diyor. 27 kilogramlık teneke. Tenekenin boşunu geçen sene 6 liraya alıyorduk şimdi 50-60 liraya çıkmış, boş teneke. Biz bu 27 kilo net olan balı, toplu olarak 1050-1100 liraya satıyoruz. 30 lira gibi geliyor. Bu şekil zor oluyor. Destekten ziyade devlet tarafından taban fiyat verilmesini talep ediyoruz. Maliyetler yüksek. Bu kovanın yenisini yapmak, sordum. 700 lira. Şimdi belki 700 liraya yapmazlar belki."