Havsa’nın Naipyusuf köyünde gençler, Koleda Bocuk Gecesi isimli Balkan geleneğini canlandırdı. Köyde ilk kez bu yıl düzenlenen Koleda Bocuk Gecesi’nde yüzlerini boyayıp beyaz çarşaf giyen gençler, köydeki evlerin camlarına vurarak ev sahiplerini korkuttu. Ev sahibi, gençlerin camdan gitmesi için şeker, ekmek ve kuruyemiş ikramında bulundu. Gecede kabak tatlısı da ikram edilirken inanca göre tüm kötülüklerden arındırıldı. Davul, zurna eşliğinde göbek atan katılımcılar, korku gecesini eğlenceye çevirdi.

"BENİM İÇİN ÇOK DEĞİŞİK BİR AKTİVİTE OLDU"

Etkinliğe katılan Emine Demirtaş, "Bu gece çok güzeldi. Benim için de çok değişik bir aktivite oldu. Zamanımı daha güzel değerlendirmeme yardımcı oldu" dedi. Elif Yıldırım ise "Eski, geleneksel olduğunu duyduğum için geldim. Merak ettim. İnsanları korkutmak istedik" diye konuştu.  

Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan ise "Bunu yapmaktan manevi bir doygunluk hissediyoruz açıkçası. O günleri tekrar yaşama fırsatı oldu. O güzel kıyafetleri, o güzel sohbetleri, şarkıları, türküleri tekrar burada yaşatıyoruz" dedi.  

"KURTLARIN ORAYA GELMEYECEĞİNE İNANILIYOR"

Trakya Üniversitesi Balkan çalışmaları doktora öğrencisi Meryem Pelin de şunları söyledi:

"Bocuk karısı denilen, bembeyazlar içinde gezen bir korkuluk. Bunun sembolü de şimdi gençler yüzlerini boyayarak geziyor ya aslında canlandırdıkları şey tam olarak bu, Bocuk. Daha sonra bu gecelerde, havalar çok soğuk olduğu için kurtlar köylere iniyor. İnsanların hayvanlarına, hanelerine zarar veriyor. Bunu önlemek maksadıyla da bugünlerde tüm makasların ağızları bağlanıyor. Diyeceksiniz ki neden makas? Çünkü makasların ağzıyla kurtların ağızları özleştirilmiş halk inanışında ve bunlar bağlandığı zaman, inanışa göre artık kurtların oraya gelmeyeceğine inanılıyor."