Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bugün yaptığı açıklamada, bölgede kuraklıktan dolayı ektiği kanolaları çıkmayan üreticilerin, tarlalarını bozarak yerine buğday veya arpa ektiğini belirtti. Arabacı, bazı üreticilerin ise ekili kanolaların çıkağı ümidiyle hâlâ beklediğini dile getirdi.

"YÜZDE 70-80’LİK BÖLÜMDE ÇIKIŞ OLMADI"

Kanola üretimin bu yıl az olacağını kaydeden Arabacı, şunları söyledi:

"Kanolanın genelde ekim ayında ekimi başlar. Hava şartlarına, yağışa göre ekim ayında da bu ekiliş devam eder. Birçok üreticimiz ekilişini yaptı ama kuraklıktan dolayı yerini sürüp hazırlayamayan, bu yıl ekmeyen üreticilerimiz de oldu, kurak olduğu için. Şu an uzun zamandan beri yağış almıyoruz. Kanolaların ekilişinden sonra bazı bölgelerde bir miktar yağış oldu, o bölgede çıkan kanolalarımız oldu. Ama genel ortalamaya baktığımızda, belki yüzde 70-80’lik bölümde çıkış olmadı. Ama bu geçtiğimiz hafta yağan yağmurlar sonra çimlenip çıkmaya başlıyor ama kış dönemi yaklaştığı için kanolaların daha erken çıkıp kışa daha gür ve kuvvetli gitmesi gerekiyor. Yoksa donma riski var, ufak olduğu dönemde.

"HÂLÂ BEKLEYEN ÜRETİCİLERİMİZ DE VAR"

Şu an birçok üreticimiz, dengeli çıkmayan yerlerde kanolalarını bozdu. Bir kısmı buğday, arpa gibi ekilişler yaptı. Ayçiçeği ekilecek yerlere ekerler genelde üreticilerimiz. O yüzden de ayçiçeğine zaman var. ‘Ben biraz daha bekleyeyim, şartları göreyim, belki ılıman gider, olur' düşüncesiyle hâlâ bekleyen üreticilerimiz var. Bölgesel yerin tav durumuna göre bozup eken de var ama hâlâ bekleyen üreticilerimiz de var. Genel olarak baktığımızda, önümüzdeki yıllara göre ekiliş bayağı oldu ama tabii bunların büyük çoğunluğu çıkmadığı için biraz daha düşüş olacağını umuyorum kanolada. Görüntü öyle gözüküyor. İnşallah bölgemiz, üreticilerimiz için hayırlısı olur. Kanola için çok iyi bir sene değil gibi gözüküyor, çünkü çoğunluğunu çıkartamadık. İnşallah hayırlı olur diyorum."