Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayçiçek ve çeltikte uzun yıllardır destekleme miktarının değişmediğini aktaran Arabacı,"Şu an 2022 destekleri açıklandı ama 2023 programını açıkladıkları dönemde, güncel gelişen fiyatlara göre üreticinin kullandığı mazot ve gübreyi baza alarak İnşallah bunlar tekrar güncellenip üreticinin desteklenebildiği, üreticinin daha çok faydalanabildiği miktar olmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"3 TL OLMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

Hüseyin Arabacı şunları söyledi:

"Ayçiçeğinde biz 10-11 lira gibi maliyetten bahsediyorduk. Aşağı yukarı Trakya Birlik’in açıklanan fiyatı 12 liraydı, 40 yağ oranı. Maliyet fiyatlarına yakın bir fiyat oluştu, piyasada. Biz de bununla ilgili gerek vekillerimize gerek bakanımıza maliyet fiyatına yakın fiyat oluştuğunu bununla ilgili desteklerin artırılması gerektiğini, 50 kuruş olan destek bu yıl da 50 kuruş olarak açıklandı. Geçen yılki ayçiçek fiyatıyla bu yıl ki ayçiçek fiyatı arasında ciddi fark var. Bunun en az olarak 3 TL olması gerektiğini düşünüyoruz, üreticiler olarak. Sayın Bakanımız Edirne’ye geldiğinde kendisine bunları ilettik. Ama inşallah bakanlığımız bununla ilgili bir güncelleme yapar tekrar revize eder. Gerekli desteği verir diye umuyorum.

"MAĞDURİYETİN ORTADAN KALDIRMASINI TALEP EDİYORUZ”

Destekleme konusunda çeltikte 15 yıl önce 10 kuruş olarak açıklandı. Destekleme miktarımız şu an 15 yıl geçmesine rağmen hala 10 kuruş. Bugün çeltik ürünümüzü sattığımızda, ‘fatura kestiriyoruz’ dediğimizde, en az 30 kuruş fatura maliyetimiz var ama biz 10 kuruş destek alıyoruz. Yani bu fatura maliyetini bile kurtarmıyor. İnşallah bununla ilgili Bakanlığımızın tekrar bir güncelleme yapıp revize edip üreticimizin mağduriyetini ortadan kaldırmasını talep ediyoruz. İnşallah yakın zamanda Bakanlığımız üreticilerimizin bu isteğini duyar ve gerekli işlemleri yapar diye umuyorum. Mazot gübre desteği konusunda Bakanlığımızın açıkladığı fiyatlarda bir miktar farklılıklar oldu. Bizim kullandığımız mazot miktarına baktığımızda bu yeterli mi? Çok yeterli değil. Bunların biraz daha yükselmesi ve üreticimize destek olması gerektiğini düşünüyorum. Şu an 2022 destekleri açıklandı ama 2023 programını açıkladıkları dönemde, güncel gelişen fiyatlara göre üreticinin kullandığı mazot ve gübreyi baza alarak İnşallah bunlar tekrar güncellenip üreticinin desteklenebildiği, üreticinin daha çok faydalanabildiği miktar olmasını temenni ediyoruz."