Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, yarın toplanacak Ulusal Süt Konseyi’nde üreticinin lehine bir karar çıkmasını beklediklerini söyledi. Suiçmez, şunları söyledi:

"DÖVİZDE OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

"2023 yılının ilk Ulusal Süt Konseyi toplantısı yarın yapılacak. Yem fiyatlarını diğer girdi maliyetlerini merkez birliği aracıyla buralara rapor ediyoruz. Bizim beklentimiz orada her sektörden temsilci var. Üreticimizin lehine bir fiyat güncellemesi bundan daha aksine bir şey olması düşünülemez. Geçtiğimiz hafta bazı yem sanayicilerinle konuştuğumuzda bugünden itibaren yemin çuvalına 15-20 lira gibi zam geldiği haberini aldık. Oysa baktığımıza göre buğday, arpa, mısır fiyatları malum. Dövizde olağanüstü bir durum söz konusu değil, bunu bütün toplum gözlemliyor. Bunlar durduk yerde mi yaparlar, farklı artışları mı var? Bu da düşünülmesi gereken bir konu, çuvala 15-20 lira zam gelmesi.

"BEKLENTİLERİMİZİ MERKEZ BİRLİĞİMİZ ARACILIYLA İLETTİK"

Üreticinin beklentisi de girdi maliyetlerinin yükselişinde kendi lehine Ulusal Süt Konseyi’nde uygun bir fiyatın tescillenmesi. Ulusal Süt Konseyi’nin biz devamından yanayız. Yemin ham maddesinde ithalata dayalı yüzde 60 gibi belki de ham madde geliyor ama buraya da baktığımızda Maliye Bakanı’nın uyguladığı politikalarla dövizde olağanüstü bir oynaklık söz konusu değil. 10 kuruş yukarı çıkarsa 10 kuruş aşağı iniyor, aynı seviyede kaç aydır devam ediyor. Yem sanayicisinin çuvala 15-20 lira zam yapması izah edilir bir durum söz konusu değil. Bu kabul edilir bir durum değil. Bunlar yarın Ulusal Süt Konseyi’nde görüşülecek şeylerdir. Biz talep, beklentilerimizi merkez birliğimiz aracılıyla ilettik. Oradan beklentimiz üreticimizin alın terinin, emeğinin karşılığını alabilecek bir net rakamın konseyimiz tarafından deklare edilerek piyasaya uygulanması.

"BİZ ÜRETMEYE DEVAM EDELİM"

Sağlıklı dişi hayvanlarımızı kestirmeyelim. Bizim bu memlekete ihtiyacımız var memleketin de bize ihtiyacı var. Biz üretmeye devam edelim. Hep üretmeye devam ettik. Ben rica ediyorum, dişi hayvanlarımızı lütfen, sağlık problemleri olan hayvan kestirilebilir ama sağlıklı hayvanlarımızı lütfen kestirmeyelim. Üretime devam edelim. Sıkıntı da olsa bunlar geçecektir."