Edirne Diş Hekimleri Odası, 22 Kasım Diş hekimliği Günü dolayısıyla bugün Atatürk Anıtı’nda düzenlenen tören düzenledi. Anıta çelenk sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, burada yaptığı açıklamada, meslektaşlarının sorunlarını gündeme getirdi. Kolcular, şunları söyledi:

"SORUNLARIN ÇOĞALACAĞI KAYGISINI TAŞIMAKTAYIZ"

"Türk Diş Hekimleri Birliği’ne kayıtlı 34 bin, kamuda çalışan 12 bin diş hekimi ile birlikte toplamda 46 bin diş hekimi olarak ağız ve diş sağlığı hizmet sunumunda görev yapmaktayız. 104 diş hekimliği fakültesinde eğitim gören 39 bin öğrenci ile önümüzdeki 5 sene içerisinde toplamda 80 bin civarında diş hekimine ulaşacağız. Altyapıdan yoksun, akademik kadroları bulunmayan, belli bir gerekçesi ve standardı olmaksızın yeni açılan diş hekimliği fakülteleri, bunun yanı sıra artan kontenjanlar, diş hekimliği eğitimindeki niteliği sorgulamamıza yol açtığı gibi en eğitimli insan gücü olmasına rağmen işsizlik oranı giderek artan meslektaşlarımızın sosyal, ekonomik ve psikolojik sorunlarının çoğalacağı kaygısını da taşımaktayız.

"KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLMELİDİR"

Yeni açılan fakülteler içerisinde, eğitime başlama kriterlerini tamamlamayanların kapatılması sağlanmalıdır. Kontenjanlar, eğitimin niteliğini artıracak şekilde azaltılmalıdır. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın, niteliksiz tedavi yaratan performans uygulamaları ve MHRS üzerinden planlanan tedavi süreleri olması gereken zamana yayılmalı, hasta ve hekim odaklı bir planlamaya geçilmelidir. Yıllarca özel sağlık kuruluşlarında çalışıp BAĞ-KUR’dan emekli olan diş hekimlerinin emekli aylıkları, maalesef ki büyük çoğunlukla asgari ücretin altındadır. BAĞ-KUR ve SGK’dan emekli olan diş hekimlerinin aylıkları, kamudan emekli olan meslektaşlarının emekli aylıkları seviyesine getirilmelidir. Akademik mesleklere BAĞ-KUR içinde ayrı bir kategori oluşturulmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Ülkemizde yaşanan ekonomik krizde, halkımızın sağlık hizmetlerine ulaşımında KDV yüzde 1’e indirilmelidir. Özel sağlık kuruluşlarına, dışardan sermayenin girişine karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz. Sermayenin kontrolündeki özel sağlık kuruluşlarında diş hekimlerinin işçileştirilmesine karşı olmaya devam edeceğiz. Ülkemizde yaşanan sağlıkta şiddet vakalarına karşı yasal önlemlerin titizlikle uygulanmasını yakın takibe devam edeceğiz. Diş hekimlerinin çalışma hayatında karşılaştıkları şiddet ve mobbing gibi mesleğimizi ve meslektaşlarımızı ilgilendiren pek çok sorunla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığında tüm diş hekimlerinin ağız ve diş hizmeti sunumunda bilgilerini güncellemeye ve halkımızın nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ulaşmasını sağlamaya devam edeceğiz.”