Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nebahat Çavuş, Ramazan nedeniyle 10 yaşındaki çocuğa birşey ikram etmeyen ve çocuğun koruma evinde kaldığını ifşa eden Bakan Derya Yanık'a istifa çağrısında bulundu.

Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Nebahat Çavuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Ramazan nedeniyle 10 yaşındaki çocuğa birşey ikram etmeyen ve çocuğun koruma evinde kaldığını ifşa eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a istifa çağrısında bulundu. Çavuş, çocukların kendilerine armağan edilen bayramı, sokağa çıkma yasağı nedeniyle okullarda ve meydanlarda kutlayamadığını söyledi. "BİR ÇOCUĞUN DUYGULARINI, HASSASİYETLERİNİ ANLAYAMAYAN BİR BAKANIN UYGULAMADA DA BAŞARILI OLMAYACAĞI DÜŞÜNCESİYLE İSTİFA ETMESİ GEREKTİĞİNE DAİR TALEBİMİZİ KAMUPYU İLE PAYLAŞIYORUZ" Edirne Yenigün Gazetesi'nde yer alan habere göre Bakan Yanık’ın makamında konuk ettiği çocuğun devlet korumasında olduğunu belirterek Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin ilkelerine aykırı hareket ettiğini aktaran Çavuş, şunları kaydetti: "Bakanın davranışı BM Çocuk hakları sözleşmesinin temel ilkeleri gibi halen yürürlükte olan Anayasanın ‘Özel hayatın Gizliliği’ hükmüne ve Kişisel verilerin Korunması Kanununa, Çocuk Koruma Kanunun uygulanmasına dair yönetmeliğin Gizlilik başlıklı 26. Maddesindeki ‘Çocuklara ilişkin koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının alınması ile uygulanmasına ilişkin tüm süreçlerde çocuğun avukatı hariç olmak üzere çocuğun kimliği, adresi, fotoğrafları, yaşadığı travmalar gibi çocuğa ve yakınlarına ait her türlü bilgi ve bu bilgilerin yer aldığı rapor ve belgeler ile kayıtlar gizli tutulur. Yazışmalar gizlilik ilkesine uygun bir şekilde gerçekleştirilir’ hükmüne aykırıdır. Ailenin (Çocukların) korunmasıyla görevli bir bakanın Çocuk Bayramında konuk ettiği bir çocuğun kişisel bilgilerini tüm kamuoyu ile paylaşmasını hukuki mevzuata aykırı olduğu gibi vicdanları da rahatsız etmiştir. Sayın Bakanın, Çocuğun kişisel bilgilerini ifşa etmesini, çocuğa çikolata ikram etmeme sebebini Ramazan nedeniyle adeta çocuğun dinsel yükümlülüğüne uygun hareket ediyormuş gibi açıklamasını, Corona salgınının zirvede olduğu bir dönemde kendisinin ve çocuğunun maske takmadan kamera karşısına geçmesini esefle karşılıyoruz. Devlet yöneticilerini uygulamak zorunda oldukları sözleşmeler ve yürürlükteki ulusal mevzuata uymaya davet ederken çocukların hiçbir şekilde kamuoyu önünde propaganda aracı olarak kullanılmamasını istiyoruz. Uymak ve uygulamak zorunda olduğu hukuki mevzuatı bilmeyen, mevzuatı bilmese bile 10 yaşında bir çocuğun duygularını, hassasiyetlerini anlayamayan bir bakanın uygulamada da başarılı olmayacağı düşüncesiyle istifa etmesi gerektiğine dair talebimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz."

NE OLMUŞTU?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bakanlık koltuğunu devlet korumasındaki ilkokul öğrencisine verdi.Derya Yanık, koltuğunu devrettiği çocuğun koruma altında olduğunu açıkladı. Yanık ayrıca 23 Nisan dolayısıyla makamında ağırladığı 10 yaşındaki çocuğa ‘Ramazan sebebiyle’ çikolata ikram etmediğini söyledi.