Edirne Belediye Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı Meclis Salonu’nda yapıldı. Belediye Meclisi’nde Edirne’ye gelen ve ikamet için ev kiralayan depremzedelerden 6 ay boyunca su aboneliklerinde abone ücreti, güvence bedeli ve atık su ücreti alınmaması, depremzedelerin 6 ay boyuncu suyu metreküpü 1 TL’den kullanması oybirliği ile kabul edildi. Yine depremzede yurttaşlara şehir içi toplu taşıma araçlarında kullanabilecekleri ‘Sosyal Kart’ adı altında ücretsiz seyahat kart düzenlenmesi, aylık toplam biniş hakkı, vize süresi, biniş ücretinin (M) Plaka sahibine Edirne Belediyesi’nce ödenmesi maddesinin de Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesi oybirliği ile kabul edildi. Buna göre, depremzedeler için hazırlanan ulaşım kartlarına 6 ay boyunca 60’ar biniş hakkı yüklenecek ve ücreti Edirne Belediyesi tarafından finanse edilecek.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yaşamını yitiren yurttaşlara bir kez daha Allah’tan rahmet dileyen Başkan Gürkan, şöyle konuştu:

“Depremin ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi bizler de olağanüstü bir çabanın içine girdik. Türkiye’nin her noktasında, her kurum elinden gelenin fazlasını yaparak bu sürece katkı sunmaya çalıştı. Halkımız inanılmaz bir refleks verdi. Edirne’de de 7’den 70’e her kesimden insanımız, elinde avucunda, yüreğinde ne varsa, deprem bölgesinde, depremzedelerle paylaşmak için yoğun bir çalışma içerisine girdiler. Buradan gerek belediye olarak, AFAD, Valilik olarak bize emanet edilen bütün yardımları deprem bölgesine ulaştırdık, ulaştırmaya da devam ediyoruz.”

Deprem sabahı saat 08.30’da Edirne’den arama-kurtarma ekibinin yola çıktığını belirten Gürkan, “Tahmin ediyorum. En erken davranan kurumlardan biriyiz. Elimizin el verdiği imkanlarımızla, personelimizle, ikram aracımızla hepimiz gayretle çalıştık. 10 günde, 20 günde bitecek bir süreç değil bu. Canla başla depremzedelerin yaşama dönmesi için, alanın yaşama dönmesi için mücadele ediyor. Oradaki tablo televizyonlarda gördüklerimizden çok daha farklı, çok daha büyük bir yıkım söz konusu, çok daha acı tablolar söz konusu.” 

MALATYA’YA KONTEYNER KENT KURULACAK

CHP’li 23 belediyenin koordinasyonu ile Malatya’ya konteyner kent kuracaklarını belirten Gürkan, “Ben de bu konteyner kentin koordinatörü olarak görevlendirildim. Daha sık gideceğim Malatya’ya. Bütün desteğimizi depremzedeler için vermeye devam edeceğim” diye konuştu.

Deprem bölgesinden yaklaşık 4 bin depremzedenin kente geldiğini de aktaran Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“KİRA FİYATLARINI MAKUL ÖLÇÜDE TUTALIM”

“Edirne Valiliği’miz ile birlikte depremzedelere her türlü kolaylığı sunmaya çalışıyoruz, her türlü kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Bir İMECE Market açtık. Giysi, ayakkabı, gıda gibi ihtiyaç malzemeleri var. Şu ana kadar 2 bin depremzede yararlandı. Yine Valiliği’mizin açtığı Sosyal Market var, oradan da yararlanılıyor. Bunu sürdüreceğiz. Devletimiz depremzedelerin bir kısmını yurtlara yerleştirdi ama aile olarak yurtlarda yaşamak gerçekten çok zor. Bir kısmı yakınlarının yanında, bir kısmı kiralık ev tuttu. Buradan bütün Edirnelilere seslenmek istiyorum: Herkesin malı, herkesin mülküdür. Normal koşullarda herkes kendi belirler ama depremzedelere karşı daha düşünceli davranılması ve fiyatlar konusunda daha makul olunması gerektiğine inanıyorum. Edirnelilerin bu hassasiyeti gösterdiğini de biliyorum. Evini bedelsiz depremzedelere veren var, yazlığını veren var. Evini paylaşan var. Ama çok az da olsa kiraları yukarıya çekenler de var. Daha adil olmaya davet ediyorum. Tüm Edirnelilerden kira fiyatlarını makul ölçülerde tutulmasını talep ediyoruz.”

MELDA DERNEKÇİ, ÖDÜLLENDİRİLDİ

U-23 Türkiye Şampiyonası'nda altın madalyanın sahibi olan Edirne Belediyesi'nin ilk ve tek kadın güreşçisi Melda Dernekçi’ye ödülünü, Başkan Gürkan takdim etti. Çankırı'da düzenlenen Büyükler A Takım Türkiye Şampiyonası'nda, Hırvatistan'da düzenlenecek olan Avrupa Şampiyonası'na gitmeye hak kazanan Dernekçi’nin bir adet tam altın ile ödüllendirilmesi maddesi de Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile kabul edildi.