Edirne Belediyesi ile İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürlüğü arasında Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı Protokolü imzalandı. Edirne Belediyesi, protokol kapsamında, 2050 yılına kadar sera gazlarını dengelemek, sıfır sera gazına ulaşabilmek için sera gazı salımına engel olacak projeler düzenlemeyi hedefliyor.

Edirne’deki Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuarı’nda bugün düzenlenen imza töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, törende yaptığı konuşmada, protokol kapsamında Edirne’de 6 aylık sürede yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

“KÜRESEL ISINMANIN SONUÇLARI; YANGINLAR, SEL BASKINLARI”

Yalçın, küresel ısınmanın sonuçlarına değinerek, “Sera gazı, karbondioksit, metan, nitröz oksit gibi birtakım bileşenler oluşuyor. Bu, aynı zamanda güneş ışınlarının yerküreye gelişteki filitrasyonu ortadan kaldıran etkisi ile küresel ısınmayı artırıyor. Geçen televizyonda açıkladılar, kutuplar artı 20 derece bir sıcaklığa ulaşmış, mevsim ortalamalarının üzerinde. Bu, çok korkunç bir şey. Küresel ısı değişikliği, sadece ısı şartları itibari ile değil de yerküreyi inanılmaz bir şekilde dönüştürüyor. Küresel ısınmanın sonuçları; yangınlar, sel baskınları. Dolular neredeyse 200 grama yakın ulaştı, neredeyse arabaların camlarını kırar hale geldi. Bunların hepsi iklim değişikliğinin etkileri” dedi.  

“ORGANİK KALMIŞ ÇÖPÜN İÇİNDEN TÜM METANI ÇEKTİKTEN SONRA ONUN DA KOMPOST ÜRETİMİNE BAŞLIYORUZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri'nde çöplerden tarımda kullanılacak gübre üretileceğini belirterek, “Her gün Edirne’den yaklaşık 230 ton çöp topluyoruz. Bu çöpleri olduğu gibi merkeze götürüyoruz. Tartıldıktan sonra sistem, otomatik çöpümüzü ayrıştırıyor. İçindeki kağıdı, metali, plastiği ayrıştırıyor. Onları biz ayrı bantlarla taşıyarak paketleyip geri dönüşüme gönderiyoruz. Kalan çöpü de sistemlerin içerisine depolayarak içindeki metan gazını daha da artırıyoruz. Organik kalmış çöpün içinden tüm metanı çektikten sonra onun da kompost üretimine başlıyoruz. Yani geri dönüşümünü gübre olarak tamamlayacağız ve bunu da büyük ihtimal ücretsiz olarak çiftçilerimize, küçük üreticilerimize dağıtacağız” diye konuştu.

Yüksel Yalçın ve Recep Gürkan, daha sonra Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı Protokolü’nü imzaladı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Toplantıdan detaylar

İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan