Edirne ile Bat-Yam arasında geçen mart ayında başlayan ikili görüşmeler, bugün imzalanan Kardeş Şehir Anlaşması ile resmileşti. Mart ayında Başkan Gürkan ve beraberindeki heyetin İsrail’e giderek, dostluk ve iş birliği mutabakatı imzalamasının ardından, bugün de Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ve beraberindeki heyet, kardeş şehir protokolünü imzalamak için bir araya geldi. Başkan Gürkan, İsrail’den gelen heyeti, Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi ve Belediye Konservatuvarı’nda ağırladı.

İsrail heyetinde, Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot, Eğitim ve Kültürden Sorumlu Başkan Yardımcısı Eli Yariv, Operasyonlar ve Şehir Gelişiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Yehuda Harosh, Eğitim ve Özel İhtiyaçlardan Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Tal Assayag, Toplum Sağlığından Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Inbal Yakov Fallach, Topluluklardan Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Anastasia Saar Shevchuk, Özel Kalem Müdürü Noam Lanzberg, İsrail’deki Türkler Birliği Başkan Vekili Avraham Sinik, İsrail’deki Türkler Birliği Başkanı Ovi Gulersen Roditi, İsrail’deki Türkler Birliği Başkan Yardımcısı Eti Granit, İsrail’deki Türkler Birliği Üyesi Shemi Barokas, Göçmenlerden Sorumlu Belediye Meclis Üyesi Irina Genina, 500. Yıl Vakfı ve Sefarad Kültürü Araştırma Derneği Başkanı Silvyo Ovadya, Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İzak İbrahimzadeh yer aldı.

Bat-Yam Belediyesi heyetini Edirne’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gürkan, şunları söyledi:

“Bat-Yam Belediye Başkanı Tzvika Brot ile sizleri burada görmek bizim için kardeşlerimizi görmekle eş değer. Edirne, 8 bin 300 yıllık tarihi ile tüm inançların, tüm milletlerin bir arada özgürce ve birbirine saygı göstererek yaşadığı bir şehir. Bu şehrin her yerinde, ayak bastığınız her sokağında Müslümanların, Yahudilerin, Hristiyanların ayak izlerini görürsünüz. Ben hep çok şanslı olduğumu düşünürüm. Çünkü böyle bir şehirde yaşıyorum ve bu şehrin Belediye Başkanıyım. Edirne, üç semavi dinin kültürlerinin bir araya geçtiği ve bir arada yaşadığı bir şehir.”

İnsanların çok farklı nedenlerle doğduğu şehri bırakmak zorunda kalabileceğini de sözlerine ekleyen Gürkan, “Ama bu onların köklerini değiştirmez. Bu onların kalbindeki şehri, toprağı değiştirmez, geçmişe bağlılığını değiştirmez. Tekrardan hoş geldiniz. Bizleri görmekten çok mutluyuz” dedi.

Bat-Yam Belediye Başkanı Brot ise Edirne’de olmaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini belirten Brot, kendilerini ağırlayan Gürkan’a teşekkür etti. Brot, şöyle konuştu:

“Bu anlaşma ile ekonomi, kültürel, eğitim ve sosyal alanda çok önemli iş birliklerine imza atacağız. Sizin de eğitimde çok güçlü olduğunuzu biliyoruz. Bir dahaki gelişinizde sizleri Bat-Yam’daki ileri derecedeki okullarda misafir etmek isteriz. Sizlerden de eğitim konusunda bazı şeyleri öğrenmek isteriz. Bat-Yam’da yaşayan Türk-Yahudi halkı da bu aramızdaki bağı güçlendirmek için çok yardımcı oldular ve yardımcı olmaya devam edeceklerdir.”

Bat-Yam’da Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan bir parkın olduğunu da belirten Brot, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi. Brot, “Biz kardeş şehir anlaşmasını imzalarken, sadece iki şehir arasında bir anlaşma imzalamıyor, iki ayrı toplumu da birleştiriyor ve ilişkilerini güçlendiriyoruz. Siz bu şehirde büyük bir atılım başlattığınız biz de bunu görmekten dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.

İsrail Heyeti, anlaşmanın imzalanmasının ardından tarihi Edirne Belediye Binası’nı ve Edirne Belediyesi Kent Müzesi’ni ziyaret etti. İsrail heyeti, iki gün boyunca kentin tarihi ve turistik yerlerini gezerek, Edirne Belediyesi ile yapılacak olan iş birlikleri konularında görüşmeler yapacak.