İstanbul Eczacı Odası temsilcileri ve sağlık çalışanları İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi karşısındaki Efeoğlu Eczanesi'nin önünde toplandı. 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle düzenlenen basın açıklamasına çok sayıda sağlık çalışanı katıldı. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına açıklamayı okuyan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, 6 maddeden oluşan bir reçete paylaştı, alınması gereken acil önlemler sıraladı.

Başkan Pınar Özcan, pandemi döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak, “14 Mayıs 2022 tarihine 2 gün kala maalesef dağ gibi sorunlarımızı haykırmak için, artık dayanacak gücümüz kalmadığı için bugün karşınızdayız. Mesleğe adımını attığı ilk andan itibaren insanı önceleyen, toplumla iç içe, halk sağlığı için savaşan tüm meslektaşlarımızın sesini duyurmak için karşınızdayız. Pandeminin 793’üncü günü olan bugüne dek, can veren meslektaşlarımız ve çalışanlarımız için buradayız. Sağlık sisteminin hem maddi hem manevi yükünü her gün sırtında taşıyan eczacılarımız için artık bıçağın kemiğe dayandığı yer çoktan aşılmış durumdadır” diye konuştu.

"EĞER BİZ ECZACILAR İLAÇ YOK DİYORSAK YOKTUR"

Pınar Özcan, ilaç hizmetinde sorunlar yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“İlaca ve tedaviye ulaşımda kilit noktada olan biz eczacıların yüksek fedakarlıklarıyla bugüne dek gelen ilaç hizmetinde yaşanan sorunlar, artık altından kalkamadığımız hale gelmiş durumdadır. Biz bütün bunları söylerken bizi dinlemiyorsunuz, bu yüzden şubat ayında yaptığınız zamdan 2 ay sonra 508 kalem ilaca tekrar zam yapmak zorunda kaldınız. Sayın Bakan, eğer biz eczacılar ilaç yok diyorsak yoktur. Yine pek çok ilaçta, üretici firmalar devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamaktan vazgeçiyor, bu yük ekstra bir ödeme olarak yine hastanın sırtına yükleniyor. Ve bu ilaçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Her geçen gün hastanın ilacını alabilmek için ödemek zorunda kaldığı rakam artıyor.

"ECZACILAR KREDİ-BORÇ SARMALINA HAPSOLMUŞTUR"

Eczacılar, pandemide çıkmaza giren maske dağıtımını gönüllü olarak üstlenmiş, yine halk sağlığı için grip aşısının ücretsiz halka ulaştırılmasını sağlamış, pandemi süresince hastanelere gidemeyen yaşlı ve kronik hastaların ilaçlarını temin etmiş ve danışmanlık yapmıştır, yapmaktadır. Daha önce de olduğu gibi bugün de eczacı 7/24 görevini layıkıyla hatta fazlasıyla yerine getirmektedir. Bugün eczacılarımızın yarısından fazlası eczanelerini ayakta tutabilmek için kredi-borç sarmalına hapsolmuştur. Bu duruma ek olarak elektrik, personel maaşları, kira gibi tüm giderlerde enflasyon nedeniyle yaşanan korkunç artışlar, vatandaşlarımızın ulaşabildiği en yakın ve güvenilir sağlık kuruluşu olan eczanelerimizi silindir gibi ezmektedir. Türkiye’nin dört bir yanında gece gündüz demeden canı pahasına görevini yapan meslektaşlarımızın haklarını teslim etmenin zamanı çoktan gelmiştir.”