Çin’in Guangzhou Üniversitesi’nden bilim insanları, dünyanın şu ana kadar bilinen en eski sanat eserini bulduklarını duyurdu. 2018 yılında Tibet Platosu'nda yer alan Quesang kayalıklarında bulunan el izleriyle ilgili araştırma çalışmaları sona erdi. El izlerinin 226 bin yıllık olduğu ve Denisova insanlarının çocukları tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

BİLİNEN RESİMLERDEN ÇOK DAHA ESKİ

Science Bulletin adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma, bu el izlerinin bilinen en eski sanat eserleri olduğunu ortaya koyuyor. Keşfedilen el izleri Endonezya'nın Sulawesi adasında ve İspanya'nın El Castillo mağarasında bulunan 45 bin yıllık mağara resimlerine göre çok daha eski. Fransa'nın Chauvet mağara resimleri ise sadece 30 bin yaşında. Bazı uzmanlar ise Quesang baskılarının başlı başına bir sanat oluşturduğu fikrine karşı çıkıyor. 

DENİSOVA İNSANLARI 

Araştırma yer alan bilim insanlarından New York Cornell Üniversitesi'nden arkeolog Thomas Urban, "El izlerinin yaratıcı bir şekilde yapıldığına inanıyorum. Çocuklar bu izleri kasıtlı olarak değiştirdi. Bu durum, bir tür canlı gösteri esnasında gerçekleşmiş olabilir" dedi. l izleri yaptığı belirlenen Denisova insanları, Homo cinsinden insansılar içinde yer alıyor ve hem Neandertallerin hem Homo sapiensin yakın akrabası olarak tanımlanıyor. Denisova insanlarının yaklaşık 40 bin yıl önce Altay Dağları ve Güney Sibirya'da yaşadıkları düşünülüyor.