Dünyada ve Türkiye'de en büyük sorunlardan birisi olan mülteci sorunu gün geçtikçe artmaya başladı.  Savaş, terör ya da zulümden kaçan mültecilere diğer ülkelerin vatandaşları gittikçe daha az hoşgörüyle bakıyor.

Ipsos'un yaptığı araştırmaya göre insanlar, ülkesinden savaş nedeniyle kaçan mültecileri kabul etmekte daha kolay ikna oluyor.

“TÜRKİYEDE ORAN YÜZDE 66 SEVİYESİNDE”

İnsanların ülkesinden savaş ya da zulümden dolayı kaçmak zorunda kaldığında diğer ülkelerin bu vatandaşları ülkelerine kabul etmesi görüşüne 28 ülke genelinde bireylerin yüzde 78’i katılıyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 66 seviyesinde. Ayrıca bu görüşe katılan bireylerin de oranı son 2 senede 11 puan gerilemiş durumda. 

VERİ1

28 ülke genelinde mültecilerin gittikleri ülkede topluma uyum sağlayacakları konusundaki görüşler ikiye ayrılmış durumda. Bireylerin yüzde 50’si bu kişilerin topluma uyum sağlayacaklarını düşünürken yüzde 40’ı uyum sağlayamayacakları görüşünü savunuyor.

“4 KİŞİDEN 3’Ü UYUM SAĞLAYAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR”

Türkiye’de ise durum oldukça farklı. Türkiye’de her 4 kişiden 1’i mültecilerin topluma uyum sağlayacaklarını belirtirken, yüzde 69’u uyum sağlayamayacaklarını düşünüyor.

VERİ2

Ülkelerin genelinde bireylerin yüzde 60’ı çalışma izninin mültecilerin topluma uyumu kolaylaştıracağı konusunu destekliyor.

Türkiye'de ise bu görüşü destekleyenlerin oranı sadece yüzde 33 ve tüm ülkeler arasında bu konuda olumlu görüş bildiren en düşük ülke.

VERİ3

Olumlu görüş bildirmenin yanı sıra olumsuz görüş bildirenlerin de oranı yüzde 46 ile tüm ülkeler arasındaki en yüksek oran.

“OLUMSUZLUK ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Ipsos’un 28 ülkede gerçekleştirdiği araştırma, göç ile karşı karşıya kalan ülkelerde yaşayanların 2020'den 2021'e geçişte konuya dair daha olumsuz bir yaklaşım içine girmişken 2022'de bu görüşlerin değiştiğini gösteriyor.

2022 yılında yapılan araştırmada birçok ülkede sorulara verilen yanıtlarda Ukrayna-Rusya savaşının etkilerini görüyoruz.

Suriye’de yaşanan savaşın ardından çok kısa bir süre içinde kitlesel bir göç ile karşı karşıya gelen Türkiye’de ise olumsuzluk artarak devam ediyor.

“SAVAŞ SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA KABUL EĞİLİMİ YÜKSEK”

Savaş söz konusu olduğunda mültecileri kabul etme eğilimi yüksek. 28 ülke ortalamasında araştırmaya katılanların yüzde 78’i savaştan kaçanların diğer ülkelere sığınabilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ukrayna-Rusya savaşının da etkisi olduğunu düşünüyorum. Savaştan kaçanların başka ülkelere sığınabilmesi gerektiğine inananların oranı 2020 ile 2021 arasında genel olarak gerilerken 2022’de dikkat çekici şekilde artmış.

“TÜRKİYE YÜZDE 76 ORANLA İLK SIRADA”

"Mültecilere çalışma izni verilmesi onların ülkenin dilini öğrenip topluma uyum sağmasını hızlandıracaktır" görüşü ülkeler ortalamasında yüzde 60 destek buluyor.

Bu düşünceyi destekleyenlerin oranı 28 ülkenin (içinde Türkiye’nin de bulunduğu) sadece beşinde yüzde 50’nin altında kalıyor.

Türkiye’de her üç kişiden biri bu görüşte, bu oran 28 ülke içindeki en düşük oran.

Sınırların mültecilere kapatılması gerektiğini düşünenlerin oranında 2021’e kıyasla önemli düşüş var.

28 ülke içinde bu oranın geçen yıla kıyasla arttığı 2 ülke var, biri Türkiye; üstelik yüzde 76’lık oran ile birinci sırada.”