Duduk çalgısını dünyaya tanıtan Ermeni sanatçı Djivan Gasparyan 92 yaşında vefat etti. Kalan Müzik'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hasan Saltık'ın yakın dostu Gasparyan'ın vefat haberini duyurmaktan dolayı üzüntü içindeyiz" denildi.

Sanatçının ölüm haberini, aynı ismi taşıyan duduk sanatçısı torunu Facebook hesabında duyurdu. Kalan Müzik de sanatçının ölüm haberi üzerine bir paylaşım yaparak, “Kurucumuz Hasan Saltık yakın dostu, kıymetli sanatçımız Djivan Gasparyan’ın vefat haberini duyurmaktan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileriz” ifadelerini kullandı.

DJIVAN GASPARYAN KİMDİR?

Muş’tan göçen bir ailenin çocuğu olarak 1928’de Ermenistan’ın Kotayk iline bağlı Solak köyünde doğan Gasparyan, duduk çalmaya 6 yaşında başladı. 1948’de 20 yaşındayken Ermenistan Şarkı ve Dans grubunun ve Erivan Filarmoni Orkestrası’nın enstrüman solisti oldu. Dört kez UNESCO müzik madalyası kazanan sanatçı, Ermenistan Halk Sanatçısı ve Erivan Onur Yurttaşı unvanlarının da sahibiydi. 2002 yılında Dünya Müzik Fuarı WOMEX tarafından Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Geleneksel Ermeni müziğinin örneklerini sergilediği grubuyla birlikte dünyanın her yerinde konserler veren Gasparyan’ın eserleri, aralarında ‘Gladyatör’ gibi popüler filmlerin de olduğu çok sayıda filmin müziğini oluşturdu. Sting, Peter Gabriel, Hüseyin Alizade, Michael Brook, Brian May, Lionel Richie, Derek Sherinian, Ludovico Einaudi, Hans Zimmer, Andreas Vollenweider gibi dünyaca ünlü sanatçıların albümlerinde çalan, birçok sanatçıyla ortak projelere imza atan duduk virtüözü, Kronos Quartet ve Los Angeles Filarmoni Orkestrası gibi önemli orkestralarla albümler de kaydetti. Gasparyan ayrıca 2010 Eurovision Şarkı Yarışması’nda Ermenistan adına katılan Eva Rivas’a eşlik ederek, bu yarışmanın tarihinde sahneye çıkan en yaşlı isim olmuştu. Gasparyan’ın Erkan Oğur ile birlikte yaptığı”Fuad” adlı albüm 2001’de Kalan Müzik etiketiyle yayınlanmıştı.