Dünya Sağlık Örgütü baş bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, dünya genelinde koronavirüsle mücadele için 200 farklı aşı çalışmasının yapıldığını ve 10 çalışmanın test aşamasında olduğunu duyurdu.

Koronavirüsle mücadele amacıyla başlatılan aşı çalışması sayısı 200 olurken bu çalışmalardan 10'unun test aşamasına geldiği açıklandı.

KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞI

Dünya Sağlık Örgütü'ün sosyal medyada düzenlediği soru-cevap programına katılan DSÖ Baş Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, salgına karşı en etkili mücadele yönteminin aşı olduğunu söyledi. Swaminathan, "Herkes bir aşı bekliyorum, bu pandemiden çıkışın en iyi yolunun aşı olduğu belli. Eğer yeterli insana aşı yapabilirseniz (yüzde 50 oranında bağışıklık oluşması) virüsün bir insandan diğerine bulaşması engellenebilir" dedi.

200 ÇALIŞMADAN 10'U TEST AŞAMASINDA

Dünyadaki aşı çalışmaları hakkında bilgi veren Swaminathan, "Şu anda dünyada 200 farklı Covid-19 aşı çalışması yapılıyor. Çalışmalar arasında 10 şirket insanlar üzerinde test aşamasına geçti. Aşı üretimi normalde 10 ila 20 yıl arasında sürer. Burada biz 12-18 ay arasında bir aşı üretmekten bahsediyoruz. Aşının güvenli olması, Covid-19 bağışıklığı yaratırken başka komplikasyonlar yaratmaması çok önemli" dedi.

AŞIDA ÖNCELİK KİMLER OLACAK?

Aşı bulunduktan sonra nasıl dağıtılacağının önemli olduğunu söyleyen Swaminathan, "Aşının yeterli sayıda insan için ulaşılabilir olması da çok önemli. Bu noktada küresel işbirliği gerekli. Üye ülkelerimiz şu an "adil ve eşit" aşı dağıtımının nasıl yapılacağını tartışıyor. Diyelim başlangıçta 50 milyon aşı var. Kimin daha çok ihtiyacı olacak? Kimin daha dezavantajlı durumda olduğu göz önünde bulunmalı. Ön cephede çalışanlar mı? Hastalar mı? Yaşlılar mı? Buna karar vermeliyiz" ifadelerini kullandı.