Dünya genelinde 6.3 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep olan koronavirüs salgını yayılmaya hızını kesmeden devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü adına çalışmalarını Birleşmiş Milletler bünyesinde sürdüren örgütün Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge bugün bir açıklama yaptı.

Kluge, Covid-19 test ve takip sistemlerinin sayısının azalmasına rağmen Covid-19 vakalarının Avrupa’da hızla artmaya devam ettiğini belirtti.Aralarında Türkiye, İsrail, Kazakistan, Almanya, Fransa ve Bosna Hersek gibi ülkelerin de olduğunu belirten Kluge, sonbahar ve kış aylarında salgının kuvvetli bir hale gelebileceğini söyledi.

"BASKIN VİRÜS YAYILMIŞ DURUMDA"

Covid-19’ kaynaklı ölüm ve ağır hastalıkları önlemek için kontrollerin ve testlerin yapılması gerektiğini dile getiren Kluge, “Geçen yıl bu zamanlarda açıklama yaparken Delta varyantının yayılmaya başladığını söylemiş ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini duyurmuştum. Bu yaz da benzer bir durum var, şu an Omicron’un alt varyantları BA.2 ve BA.5 yayılmış ve baskın virüs olmuş durumda” dedi.

Kluge, hastaneye yatışlarda önemli bir artış olduğunu ve okulların açılıp, yaz döneminin bitmesiyle birlikte kapalı alanlarda bulunmanın artacağını, bunun da vakaları arttıracağını söyledi. Kluge, özellikle sağlık çalışanları üzerinde büyük bir baskı olabileceğinin altını çizdi. “Son 6 haftada bölgede vaka sayıları üç kat arttı ve sadece geçen hafta yeni vaka sayıları 3 milyona yaklaştı. Bu sayı bütün dünyadaki vakaların yarısı anlamına geliyor. Hastaneye yatış oranı da iki kat arttı. Avrupa’da her yıl Covid-19’dan 3 bine yakın insan ölüyor” ifadelerini kullanan Kluge, Avrupa bölgesindeki ülkelerin şimdiden önlem alması gerektiğini söyledi ve 5 maddeli bir çözüm planı açıkladı. Kluge, ülkelerin uyması gereken 5 maddeyi tek tek anlattı.

DSÖ’nün önerdiği 5 maddeli eylem planı şu şekilde:

– Toplumun genelinde aşılanma oranını artırmak.

– Bağışıklık sistemi zayıf olanlara ve risk gruplarına ikinci hatırlatma dozunu yapmak.

– Toplu taşıma ve kapalı alanlarda maske kullanımını özendirmek.

– Okul, ofis, toplu taşıma gibi kapalı ve kalabalık kamusal alanlarda havalandırmayı iyileştirmek.

– Risk altındakiler için tedavi protokollerini uygulamak.

“BEN DE HASTALANDIM, ÇOK ZOR GEÇTİ”

Kluge ayrıca, test ve takip sistemlerinin de güçlü ve etkili bir şekilde uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Kluge, iki hafta önce Covid-19’a yakalandığını söyleyerek, “Virüs ilk kez bulaştı ve beni yere serdi. Çok zor 3 gün geçirdim, yüksek ateş, terleme, nefes darlığı yaşadım. Eğer tam aşılı olmasaydım muhtemelen çok daha zor geçirecektim.’’ dedi.