Haber: Fatoş Erdoğan

Dr. Hikmet Kıvılcımlı ölümünün 50. yılında, Topkapı Mezarlığı'nda bulunan mezarı başında Kıvılcımlı Enstitüsü çağrısıyla HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve siyasi partilerin katılımıyla anıldı. TÖP, SODAP, SYKP, Devrimci Parti, Kıvılcımlı Enstitüsü çağrısıyla düzenlenen anmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Tülay Hatimoğulları, HDP İstanbul İl eş başkanları Elif Bulut, Erdal Avcı, HDP MYK üyesi Ferhat Encü, TİP, EHP, Halkevleri, Kaldıraç da katıldı.

Topkapı mezarlığı önünden sloganlarla mezarlığa yürüyüş düzenlendi. Ortak basın metnini Mustafa Güler okudu

DAVRANIŞ VE DÜŞÜNCE ÖNDERİ DR . HİKMET KIVILCIMLI'YI ÖLÜMÜNÜN 50. YILDÖNÜMÜNDE ANIYORUZ 

"Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen davranış ve Düşünce önderlerinden HİKMET KIVILCIMLI Yaşamını işçi sınıfi ve ezilenlerin mücadelesine adadı Bu çetin mücadele yıllarının tam 22 yılı hapishanelerde geçti Egemen sınıfların baskıları kendisini durduramadı Cezaevinde de üretti hep mücadelenin içersinde oldu İşçi sınıfının kurtuluşunun imkanlarını Türkiye'nin orijinal Tarihinde , kültürel birikiminde aradı."

anma"BU TOPRAKLARIN MARKSİZMİNİ YARATMA ÇABASINA KOYULDU"

"Bu toprakların Marksizmini yaratma çabasına koyuldu Bu uğurda mücadele etti Bu mücadele dolu yaşamına binlerce sayfa Teorik eser sığdırdı Yabancı dildeki eserlerin Türkiye işçi sınıfının kurtuluşu için Birer kılavuz olmaları amacıyla onları Türkçeye çevirme çabasına girişti Ömrünü işçi sınıfının kurtuluşunun koşullarını yaratmak için harcadı 50 yıl önce 11 Ekim 1971 de yaşamını yitiren Dr.Hikmet Kıvılcımlı’nın bıraktığı Teorik ve pratik miras yolumuza ışık tutmaya Devrim ve sosyalizm yolunu aydınlatmaya devam ediyor Onu anmanın en iyi yolunun onun mirasına Sahip çıkmak olduğunu biliyoruz Onun bıraktığı Marksizm mirası tıpkı kendisinin Yaşamı boyunca ortaya koymaya çalıştığı gibi Kapalı bir öğreti değil sürekli gelişen duruma Çağa ve koşullara göre değişin bir kuramdı Bugün Kıvılcımlı'yı anmak onu çağımıza ve içinde bulunduğumuz duruma göre yeniden okumaktan geçiyor."

"SADECE DÜNÜN DEĞİL BUGÜNÜN VE YARININ DEVRİMCİSİ"

"Hikmet Kıvılcımlı sadece dünün değil bugünün ve yarının devrimcisi olarak anılmayı hakediyor diyerek" Dr.Hikmet Kıvılcımlı şahsında işçi sınıfı ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler için saygı duruşu yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, SODAP sözcüğü Sevtap Akdağ, TÖP dönem sözcüsü Pelin Kahiloğulları, Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği başkanı Ahmet Kale, SYKP sözcüsü Mehmet  Yücel, Devrimci parti genel başkanı Elif Torun Öneren, TİP MYK üyesi Gün Çağ Aydın, Halkevleri adına Samut Karabulut, Kaldıraç temsilcisi Hakan Dilmeç, Sosyal insan Yayınlarından Alaattin Öztürk, EHP adına Nehir Sevim birer konuşma yaptı.

"KIVILCIMLI'NIN BIRAKTIĞI MİRASA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Mezarı başında anmada yapılan konuşmalarda Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın mücadelesinden örnekler verildi. Kıvılcımlı'nın bıraktığı devrimci mirasın ortak biçimde sahiplenilmesine, eşit, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya yaratmanın önemine dikkat çekildi. HDP  Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bu ortak anmada bulunmaktan gurur duyduğunu belirterek Dr. Hikmet Kıvılcımlı'yı anarak konuşmasına başladı. 2009 senesinden beri toplu bir anma yapılmamasını öğrendiği için büyük bir utanç duyduğunu söyleyen Budan, Dr. Hikmet Kıvılcımlı'nın bıraktığı mirasa sahip çıkmaya devam edeceklerini ileriye taşımak için mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

kıvılcımlı"SENİ, ESERLERİNİ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Hikmet Kıvılcımlı Türkiyede bir zamanlar konuşulması yasak olan konularda Kürt sorununda, Ermeni meselesinde önemli adımlar atmıştır diyerek konuşmasını sürdüren Buldan, "Hikmet Kıvılcımlı'nın düşünceleri bugün HDP fikriyatında yer edinmiştir bir kez daha söz veriyoruz seni, eserlerini yaşatmaya devam edeceğiz. Biz biliyoruz sen eğer yaşıyor olsaydın Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ'ın cezaevinde olmasına karşı çıkacaktın" dedi. Konuşmaların ardından sloganlarla anma bitirildi.